Bécsi túrák és kávéházi felolvasások - Kész az Európai Kulturális Intézetek Hete programja

A kontinens közös kultúrájára igyekszik kávéházi felolvasásokkal, városi túrákkal és egyéb színes programokkal felhívni a figyelmet Bécsben az Európai Kulturális Intézetek Hete programsorozat keretében az uniós országok kulturális szervezeteinek hálózata (EUNIC) szeptember 30. és október 6. között.

Az immár 2. alkalommal megrendezett hét egyik legfontosabb projektjét képezik a European Places in Vienna (Európai helyek Bécsben) elnevezésű séták, melyek során minden nemzet a saját múltjához, kultúrájához kötődő helyszíneket mutat be az osztrák fővárosban. Az érdeklődők négy ingyenes túrán vehetnek részt a belvárosban, idegenvezetők segítségével ismerhetik meg tizennégy európai város Bécshez fűződő kulturális és történelmi szálainak nyomait.

 

becs


Október elsején, a Kávézás Napján tíz bécsi kávézóban rendeznek felolvasásokat. Európai irodalmi alkotások német nyelvű fordítását olvassák fel színészek, például Cornelius Obonya, Nicole Beutler és Karl Markovics.


A Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Wien is aktív tagja az EUNIC-nak. Magyarország Horvátországgal közösen képviselteti magát a Café Weimarban: Barbara Petritsch, a Burgtheater társulatának tagja Esterházy Péter és a horvát Dalibor Cikojevic szövegeiből olvas fel a kávéházban.
    

A városi oktatási tanáccsal közösen a EUNIC versenyt is hirdetett iskolásoknak: az 5. és 6. osztályos tanulók feladta az volt, hogy a lehető legkreatívabb módon dokumentáljanak öt, európai vonatkozású bécsi helyszínt. A zsűri által kiválasztott nyertes osztályokat a szeptember 30-i megnyitó rendezvényen, a Francia Kulturális Intézetben díjazzák.

süti beállítások módosítása