Tündér Míra - Ősbemutató a víz értékéről Veszprémben

Hedry Mária költő, író Tündér Míra című mesejátékának ősbemutatójára készül a Veszprémi Petőfi Színház szeptember 29-én. 


A Tündér Míra klasszikus mesejáték forma, sok fordulattal, mesei elemekkel, mondanivalója viszont napjaink legégetőbb problémája: a környezetszennyezés, azon belül is a vizek tisztaságának megőrzése - mondta Hedry MáriaAz írónő fontosnak nevezte, hogy már gyerekkorban tudatosodjon: a víz érték, amit őrizni kell.


A mese története szerint Holnemvolt ország király palotájába egy viharos éjszakán egy különös alak érkezik, aki aztán a király minisztere és főtanácsadója lesz. Amikor megérkezik, a kerti virágok kővé válnak, Tündér Rózsa királynénak pedig nyoma veszik.

 

tundermira9593

 

A király születésnapjára leányától, Mírától egy korsó vizet kap, amin az apa éktelen haragra gerjed és száműzi a lányt. Később Lodovico miniszter ráveszi a kapzsi királyt, hogy a vizeket arannyá és drágakövekké változtassák. Emiatt az élővilág, a növények és az állatok elpusztulnak, majd az emberek is megbetegednek, közöttük a király fia, Danika.


A bajt tetézi, hogy a gonosz varázslat miatt a Tenger megfenyegeti a királyt, hogy ha nem adja vissza, amit elvett, elnyeli Holnemvolt országot. Ekkor érkezik vissza az országba az álruhás királylány, aki segítőjével, Jankóval, a halászfiúval számos megpróbáltatáson, kalandon (sárkány, varázskút) keresztül eljut a palotába, hogy elhozza a megoldást.


"Remélem, a darab költői áttűnése mindenkit megérint: a csodaszép díszletek, jelmezek segítenek megteremteni a hatást" - fogalmazott Hedry Mária. Hozzátette: a természet nem csupán a művészetekhez áll közel, hanem elengedhetetlen az emberi kapcsolatokhoz, olyan minőség, amit óvnunk kell, már gyerekkortól - ezt üzeni a Tündér Míra.


A darab díszlet- és jelmeztervezője Libor Katalin, koreográfusa Sümegi Petra, rendezője Juhász Róza. A főszerepeket Baranyi Péter és Gáspár Kata játssza.


Az ősbemutató vasárnap 15 órakor lesz a Veszprémi Petőfi Színházban.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása