Alice - Szimultán színházi előadás Temesváron

Idén másodszor kerül megrendezésre az Európai Együttműködés Napja szeptember 26-án, a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 égisze alatt, melyre a temesvári színház és a szegedi Inno-Motive Nonprofit Kft. rendkívüli eseményt szervez. Az E-THEATRUM projekt csapata innovatív formában állítja ismét színpadra az „Alice (Lewis Carroll nyomán)" című előadást.


Az internet segítségével összekötött szimultán színházi produkciót első alkalommal 2013. június 10-én mutatták be Temesváron és Szegeden. Az előadásban szereplő 24 fiatal intenzív művészeti oktatásban részesült mentori órák keretében.

Az Európai Együttműködés Napja alkalmából ismét bemutatásra kerülő, szeptember 26-i előadásra 16 órai kezdettel kerül sor a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Nagytermében. A román és magyar fiatal tehetségeket, akárcsak Csodaországban, egy fal és egy ablak választja majd el egymástól. A nézők, mint ahogyan Lewis Carroll híres művében, a „tükör" két oldalán foglalhatnak majd helyet, ahol angol nyelven követhetik nyomon mindkét oldal eseményeit. A Kedves Emőke által színpadra állított műhöz Cári Tibor írt zenét, melyet gyermekkórusok adnak elő élő zenekari kísérettel. A virtuális technológiának köszönhetően az előadás on-line is elérhetővé válik.

e-theatrum
Az E-THEATRUM projekt célja, hogy a magyar és román tehetséges színészek, producerek, e-trénerek, valamint a közönség virtuális összekapcsolásán keresztül egy olyan „kulturális hidat" hozzon létre, amely újfajta kommunikációt és kapcsolatfelvételt tesz lehetővé a színház és a nézők között. A projekt módszertana kitűnő példa arra, hogyan lehet két ország között az ICT támogatásával kapcsolatokat kialakítani, erősíteni és fenntartani, amely az együttműködés nélkülözhetetlen eleme és egyben alapja.

Az Európai Együttműködés Napja, amely a „Közös határon, közelebb egymáshoz" mottóra épít, a határmenti térségek együttműködésének előnyeire kívánja felhívni a figyelmet. A kampányt a Bizottsággal együttműködésben - az európai területi együttműködési programokhoz gyakorlati támogatást, képzést és tanácsot nyújtó - INTERACT program koordinálja, és támogatja a Régiók Bizottsága, valamint az Európai Parlament is.

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 a különleges színházi előadással és különféle projekt eseményekkel csatlakozott a kezdeményezéshez széles közönségréteget szólítva meg - beleértve természetesen a gyerekeket és a családokat.

Ezen a napon számos európai országban rendeznek olyan eseményt, amely a határmenti közösségek összekapcsolását helyezi középpontba. A www.ecday.eu oldalon részletesebb információk találhatók a rendezvényekről, és néhány határon átnyúló együttműködési példáról is olvashatnak az érdeklődők.

 

Forrás: tm-t.ro

 

süti beállítások módosítása