A fény éjszakája - Németh Lászlót idézik meg az egri stúdiószínpadon

Először kerül színpadra Kocsis István: A fény éjszakája című drámája. Az ősbemutatóra szeptember 27-én, 19 órától kerül sor az egri Gárdonyi Színház stúdiószínpadán. Blaskó Balázs, a teátrum igazgatója Németh László író szerepében tér vissza két és fél után a színpadra.

 

Alkotók az előadásról:

 

"Az előadásban egy furcsa éjszakán heten indulnak el megmenteni Németh Lászlót, mindannyian saját történelmi drámáinak hősei. Csodákról beszélnek… a magyar nép fennmaradásáról, a magyar nyelvről. VII. Gergely pápa és Széchenyi István bebizonyítja, igazságtalanok a vádak, amelyekkel Németh László önmagát ostorozza, s ő általa magyarságunk is más megvilágításba kerül. Borúlátókból talán derűlátóvá válhatunk" – fogalmazott a rendező, Beke Sándor

"A fény éjszakája az idei évad programadó bemutatója. A színházművészek feladata az adott kor társadalmi, politikai történéseit értelmezni és bemutatni. Kocsis István műve a 20. századi irodalmat meghatározó íróról, Németh Lászlóról ad alapvető információkat, s bontja ki emberi-írói problémáit eddig nem ismert módon. Az író szembesül színművei hőseivel, akik számon kérik rajta egyéni drámájukat. Nagy az áthallás az ő koruk emberi, társadalmi konfliktusai és Németh László élete között. Szembesítik családi problémáival, önmaga értelmezéseivel, egyháztörténeti kérdésekkel, történelmi periódusok megítélésével, magyarságtudatunk újraértelmezésével. Két és fél év után Németh László szerepében térek vissza a színpadra. Tétje van, nagyon várom ezt a megméretést a dráma kicsengése, üzenete miatt. Az ősbemutató kapcsán kiadjuk az eredeti művet - bibliográfiai kiegészítéssel és egy összegző előszóval, ami, úgy hiszem, sok mindenre ad majd magyarázatot" - mondta Blaskó Balázs, a darab főszereplője.

 

Képek a próbáról:

Fotók: Gál Gábor

 

Bánfi Kata Blaskó Balázs Kelemen Csaba Balogh András

1.

Blaskó Balázs Dimanopulu Afrodité Nagy András Bánfi Kata Balogh András

2.

Blaskó Balázs Kelemen Csaba

3.

Dimanopulu Afrodité Bánfi Kata Blaskó Balázs

4.

Tunyogi Péter Bánfi Kata

5.

Várhelyi Dénes Tunyogi Péter Kelemen Csaba

6.

 


Kocsis István
A FÉNY ÉJSZAKÁJA
(A DRÁMAÍRÓ LEGHOSSZABB ÉJSZAKÁJA)
dráma 2 felvonásban

Németh László   Blaskó Balázs
Bolyai János   Nagy András
VII. Gergely pápa   Kelemen Csaba
Széchenyi István   Várhelyi Dénes
Crescence, Széchenyi Istvánné   Dimanopulu Afrodité
Galilei, Galileo   Balogh András
II. József   Tunyogi Péter
Matild grófnő   Bánfi Kata

Díszlet: Mira János

Jelmez: Pilinyi Márta
Súgó: Szecskó Andrea
Ügyelő: Hódosi Ildikó
Rendezőasszisztens: Ivády Erika
Rendező: Beke Sándor

Ősbemutató: 2013. szeptember 27. - 19 óra
Gárdonyi Géza Színház, Stúdiószínpad

 

 

süti beállítások módosítása