Jubilál a Nemzetiségi Színházi Kollokvium

A Figura Stúdió Színház szeptember 27. és október 6. között ünnepli a Nemzetiségi Színházi Kollokvium tizedik, jubileumi kiadását.

 

Erdély egyik legnagyobb múlttal rendelkező színházi fesztiválját először 1978-ban, Sepsiszentgyörgyön rendezték meg, a gyergyószentmiklósi színház 2001-től ad otthont a kétévente sorra kerülő eseménynek. A hagyománytól eltérően az idei előadások nem versenyprogramban vesznek részt, a szervezők ezúttal a fesztivál találkozó-jellegére fektetik a hangsúlyt. A Kollokvium célja, hogy párbeszédek tere legyen, szemléje azoknak a törekvéseknek, melyekkel – színházi intézményként, alkotóműhelyként – Románia kisebbségi színházai keresik útjukat közönségük, közösségeik felé.


Az elmúlt évekhez hasonlóan, az idei fesztiválra is magyar, német és jiddis nyelven játszó színházak kaptak meghívást, ennek eredményeként 7 nagytermi, 5 stúdiótermi és 3 nagyszínpadi stúdióelőadás szerepel a programban.

 

 

Valamennyi intézmény az általa reprezentatívnak tartott előadást jelölte a Kollokviumra, a következő társulatok produkciói kerülnek bemutatásra: Állami Zsidó Színház (Bukarest), Aradi Kamaraszínház, Csíki Játékszín (Csíkszereda), Csiky Gergely Állami Magyar Színház (Temesvár), Figura Stúdió Színház (Gyergyószentmiklós), Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, Yorick Stúdió, Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat, Szebeni Radu Stanca Színház – Német Tagozat, Szigligeti Színház (Nagyvárad), Tamási Áron Színház (Sepsiszentgyörgy), Temesvári Állami Német Színház, Tomcsa Sándor Színház (Székelyudvarhely).


A kőszínházak mellett idén az M Studio (Sepsiszentgyörgy), a Váróterem Projekt (Kolozsvár) és az Erdélyi Vándorszínház is vendége a Kollokviumnak. Ez utóbbi társulat a fesztivál keretén belül a Gyergyói-medence falvaiban is bemutatkozik.
A fesztivál egyik különlegessége, hogy Székely Csaba Bánya-trilógiájának két darabja egy napon szerepel a fesztivál programjában. A többszörösen díjazott Bányavirág legelső díját 2011-ben a Kollokviumon vehette át, az idén pedig visszahívást kapott a Bányavakság gyergyói bemutatkozása mellé.


A naponta sorra kerülő szakmai beszélgetések moderátora idén Köllő Kata, szerkesztő, színikritikus lesz. A délutáni szakmai programok keretében többek között bemutatásra kerül Zsigmond Andrea Mi kritika még? című kötete és az idén ősszel egyéves Játéktér színházi periodika és site.

 

Kollokvium plakat

 

A Kollokvium koncertek terén is igényes kínálatot nyújt. A fellépők között van a sepsiszentgyörgyi sZempöl, Luiza Zan & Jimmy Cserkész Bukarestből, a kolozsvári FUNKorporation, valamint újra hallható lesz Cári Tibor A színház zenéje elnevezésű zenei projektje. A sepsiszentgyörgyi Malterego Zenei Alakulat filmvetítésekkel (Microcosmos, Wind migration, Home című filmek) összekötött koncerttel teszik majd különlegessé a Kollokvium egy estéjét. Először érkezik Gyergyószentmiklósra Simon Márton, költő, is, aki a Polaroidok című kötetét olvassa fel a Gourmand Light zenéje kíséretében.


Az előadásokra a jegyek ára egységesen 10 lejbe kerülnek, a 7 nagytermi előadásra szóló Kollokvium-bérlet ára 60 lej. A fesztivál kísérőrendezvényei ingyenesen látogathatók. A jegyek és bérletek megvásárolhatók a Figura titkárságán naponta 11.00 és 16.00 óra között, vagy a fesztivál első napjától előadás előtt egy órával a színház előcsarnokában.

Stúdióelőadásokra jegyek csak előadás kezdés előtt válthatók a fennmaradó helyek függvényében. Információk, helyfoglalás a 0752-227-011-es telefonszámon, vagy az org@figura.ro e-mail címen.


A rendezvény főtámogatói: Románia Kormánya - Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI), Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), Román Kulturális Minisztérium, Bethlen Gábor Alap, Communitas Alapítvány.

 

A részletes program itt olvasható.

 

Forrás: Figura Stúdió Színház

 

süti beállítások módosítása