Titokzatos Bábgyűjtemény - Tárlat nyílik a Színészmúzeumban

Titokzatos Bábgyűjtemény címmel nyílik kamara kiállítás vasárnap Budapesten a Bajor Gizi Színészmúzeumban, a múzeumok őszi fesztiválja keretében.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) bábtárának bábtörténeti kiállítását vasárnap délután Papp Eszter bábtörténész nyitja meg, Dóra Áron népzenész, bábos közreműködésével - olvasható az OSZMI közleményében.

 

16271 9 21902 1

 

Az OSZMI bábgyűjteményének utazó kiállítása tíz évvel ezelőtt kelt útjára Papp Eszter bábtörténész és Imre Barnabás látványtervező jóvoltából. Az eltelt időszakban sikert aratott többek között Londonban, Pekingben, Genfben, Zágrábban, Moszkvában, Szentpétervárott, az ausztriai Mistelbachban és Pécsett.

Idén ősszel a bábok iránt érdeklődő gyerek és felnőtt közönségnek újra lehetősége nyílik, hogy bepillantást nyerjen a bábgyűjtemény rejtett kincseibe. A kiállítás reprezentatív válogatás az 1850 és 1950 között alkotó legjelentősebb művészek, A. Tóth Sándor, Blattner Géza, Bodor Aladár, Büky Béla, a Hincz-család, a Kemény-család, Rév István Árpád és Szokolay Béla munkáiból.

 

A tárlat bemutatja a különböző irányzatokat, stílusokat és technikai megoldásokat az 1800-as évek vásári metamorfózis-marionettjeitől kezdve az avantgárd bábfigurákig. A bábok mellett kiállítanak tervrajzokat, fotókat, az 1920-as évekből való üvegdia-sorozatot, betekintést engednek a tervezéstől a megvalósulásig tartó alkotói folyamatba.

 

A tárlat Bajor Gizi Színészmúzeum látogatóktól elzárt tereiben tekinthető meg. A kiállításhoz kapcsolódóan különféle múzeumpedagógiai foglalkozásokat kínálnak az érdeklődőknek: szőlős akadályverseny, bábkészítés, bábmozgató drámajáték, népmese-feldolgozás bábokkal és szelektív hulladékokból "öko-báb" készítés szerepel a programok között.
A tárlat december 15-ig, szerdától vasárnapig 14 és 18 óra között látogatható a Bajor Gizi Színészmúzeumban.
 

Forrás: Színház.hu, MTI

 

 

süti beállítások módosítása