Venczel Valentin lett az Újvidéki Színház igazgatója

Venczel Valentint nevezték ki az Újvidéki Színház igazgatójának. A döntést pénteken hozta meg a városi képviselő-testület.


A posztra Gyarmati Kata, az eddigi megbízott igazgató és Venczel Valentin nagybecskereki származású, 20 éve Magyarországon élő színész pályázott. A színház igazgatóbizottsága csak Venczel beadványát fogadta el, valamint a Magyar Nemzeti Tanács kulturális bizottsága is őt támogatta.

 

A szerb, román és magyar színházi szakemberek egyaránt Gyarmati Kata mellett álltak ki, korábban nyílt levélben fordultak a városvezetéshez, a pályázat megsemmisítését kérve.


A tiltakozások ellenére a város képviselő-testület Venczel kinevezése mellett döntött. Gyarmati Kata, akit László Sándor lemondása után bíztak meg a színház irányításával, ismét művészeti vezető lesz.


Az új igazgató, Venczel Valentin egyébként az Újvidéki Művészeti Akadémián 1978-ban szerzett színészi diplomát, 11 évig Újvidéken játszott, 1991 óta pedig az egri Gárdonyi Géza Színház tagja.

Venczel Valentin

 

Részlet Venczel Valentin a pályázatából:

A színház kontinuitásának megőrzése 

Az intézményvezetői váltás különösen hosszú regnálás után mindig plusz feszültségeket gerjeszt. A szerzett jogok, elfoglalt pozíciók féltése, gyakran olyan konfliktusokat generálhat, amely már nem egy nagyhírű együttest belülről roppantott össze. Tehát elsődleges programcélnak tartjuk az együttes egybetartását a vélt, vagy valós pozíciók számontartását és az öncélú változások elmaradását.  A program nem erőltet semmilyen esztétikai, értékrendbeli fordulatot.

A Színház megbízott vezetői már felvázolták a 2013/14-es repertoárt ( ha bármilyen okból nem az nagy mulasztás ), lefolytatták a szükséges tárgyalásokat a várhatóü vendégművészekkel és biztosították az anyagi forrásokat a jelzett évadra. Ezt megváltoztatni  - csak a változtatás kedvéért – felelőtlenség lenne, viszont igenis feladatunknak tekintjük ( a kontinuitás fenntartása érdekében ) minél hamarabb kapcsolatba lépni azokkal a vendégművészekkel is, akik a Színház közelmúltjának meghatározó alkotói voltak.

A Magyarországon bevett szokásoktól eltérően nincs szándékunkban senkit eltávolítani abból a pozícióból, amelyet a korábbi években elfoglalt, de a további célok átgondolásában és kitűzésében számolunk a társulat közösségi hozzájárulására is.  Nem az önigazgatást hozzuk vissza, csak megtaláljuk annak a formáját, miként lehet bevonni az érett művészek és más szakemberek minnél nagyobb számát a döntések és minősítések előkészítésébe. Ez nem fogja csorbítani a különböző vezetői hatásköröket, de megfogja segíteni azokat a döntéshozatalukban és a végrehajtás során. Az új vezetőnek ( ha nem tagja már a Színháznak) egyébként is nagy szüksége van a meglévő munkarend megismerésére, ahhoz, hogy megfelelően működtesse az intézményt. Ez pedig a „helyben lévő” munkatársak nélkül nem megy.

 

Venczel Valentin teljes pályázata itt olvasható.

 

Forrás: Szinhaz.hu, Vajma.hu

süti beállítások módosítása