Madách Imrére emlékeznek a Nógrád megyei Csesztvén

Madách Imrére emlékeznek szombaton a Nógrád megyei Csesztvén a költő- író halálának 149. évfordulóján - tájékoztatta az MTI-t a polgármester.

Palman Imre elmondta: az emléknap programja a római katolikus templomban kezdődik kora délután, ahol a polgármesteri köszöntő után az idén 150 éves Balassagyarmati Dalegylet, majd Kocsis Dénes színművész műsorát hallgathatják meg az emlékezők.

 

madach


Ezt követően a Madách Imre Emlékházban, Magyarország egyetlen Madách-emlékhelyén a Somoskői Harsona Trió ad koncertet és Praznovszky Mihály irodalomtörténész mond ünnepi beszédet.


Kétkedő hit, könnyező gyönyör... címmel mutatják be műsorukat a Balassi Bálint Gimnázium tanulói, majd az emléknap zárásaként P. Kerner Edit Madách-díjas előadóművész mond részleteket T. Pataki László Lidércláng című monodrámájából az emlékház pinceklubjában.

 

Madách Imre 41 éves korában Alsósztregován halt meg 1864. október 5-én. 1844 decembere és 1853 szeptembere között lakott Csesztvén. Itt élte házassága boldog éveit, ekkor lett tevékeny részese a megye politikai életének, majd innen hurcolták börtönbe 1852 nyarán, amiért Kossuth Lajos titkárát bújtatta.


A csesztvei kúria 1964-ben kapott múzeumi funkciót, akkor hozták létre az első állandó kiállítást is.


Az emlékmúzeumot egy éve újították fel a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A megszépült épületben új állandó kiállítást is avattak. A látogatók láthatják többek között Madách Imre és felesége, Fráter Erzsébet öltözékeit, a múzeumban modern technikai eszközökkel mutatják be a költő-író életútját az életműre, Az ember tragédiájára koncentrálva.

süti beállítások módosítása