Táncfantázia és vígopera Veszprémben

A Bruschino úr című vígoperát és a Csillagok szárnyán című táncfantáziát láthatják a Veszprémi Petőfi Színház felnőtt bérletes nézői október 4-től.

 

Toronykőy Attila, a Bruschino úr rendezője remek szórakozást és sok nevetést ígér a nézőknek. Az előadás érdekessége, hogy két Petőfi Színház, a soproni és a veszprémi közös produkciójaként kerül színre a vígopera, és a darabban mindkét társulatból láthat színészeket a publikum. A címszereplő Cseh Antal, akit a Pomádé király új ruhája című gyermekoperából már jól ismerhet a veszprémi közönség.

bruschino

 

- Azt hiszem, az opera mindig élni fog, csak a közönséghez vezető uta kell megtalálni. A Bruschino úr, avagy a véletlen gyermek című Rossini művel szeretnénk tovább folytatni az opera népszerűsítését. Ez a darab tele van szerepcserékkel és félreértésekkel, ütődött figurákkal, egy szerelmi szállal, és szellemes zenei megoldásokkal. Az operákat általában cselekményük idején játsszák, de előfordul, hogy a zeneszerzők korába, illetve a jelenkorba adaptálják. Mi úgy gondoltuk, hogy ezen elveket felborítva, a régmúltba, egyenesen a jégkorszakba helyezzük a történetet. A kosztümök és a kellékek is természetesen ezt a kort idézik, sokszor ironikus megoldásokkal, humoros eszközhasználattal - mondta Toronykőy Attila rendező. Az előadás karmestere Oberfrank Péter.

brus
Egy világbajnokot is láthat a közönség Demcsák Ottó koreográfus Csillagok szárnyán című táncfantáziájában. Először fordul elő ugyanis az, hogy a modern táncelemeket és balettet felvonultató táncszínházi előadásban poledance, azaz rúdtánc stílusban táncoló művész is fellép: Pálmaffy Barbara tagja volt az Experidance csapatának, majd a Közép-Európa Táncszínházban is fellépett, csakúgy mint a KFKI Kamarabalettben.

 

A táncművész ezúttal ebben az előadásban egy papnőt alakít, aki az ég és Föld közötti kapcsolat egyik fontos szereplője. Természetesen megcsodálhatják a nézők rúdtánc-varázslatát, ebben remek partnerei a soproni színház tánctagozatának tagjai.

 

csillag3

 

Kuriózumként pedig olyan látványvilágot álmodott Demcsák Ottó színpadra, amely tényleg elrepíti a közönséget a csillagok világába. Ennek megteremtésében soproni csillagászok segítették az alkotó munkáját.

- Ősidők óta foglalkoztatja az embert, hogy a kicsi és a nagy rendszerek hogyan viszonyulnak egymáshoz, az egyén a családhoz, család a törzshöz és társadalomhoz. Ezek a rendszerek mindig fölemelték az embert magasabb gondolati és érzelmi síkokra is, és ebben életünk alapja a csillagokhoz illetve az univerzumhoz való viszonyulásunk meghatározó jelleggel bírt. Az előadás története a csillagvallás egy papnőjének az élete, aki spirituális küldetésének alázatát és önfeláldozását ég és Föld között egy a közösség érdekében végzi - mondta Demcsák Ottó, a soproni teátrum tánctagozatának vezetője, aki úgy gondolja, hogy a tánc, mint műfaj kifejezetten alkalmas arra, hogy a klasszikus vagy a modern, kortárs-tánc stílusokat ötvözzék és ez így a mának is szólni tudó művészeti egységgé válhat. Ehhez pedig olyan zenei világot rendelt hozzá a koreográfus, mint az Apocalypticavagy Dante Bucci kompozíciói.

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

 

süti beállítások módosítása