A Komische Oper lett az év német operaháza

Az Opernwelt német szakfolyóirat kritikusai a berlini Komische Opert választották az év operaházának. A Zürichi Operaház jelmeztervezője, Victoria Behr Eötvös Péter Három nővérének ruháiért kapott elismerést.


Az ausztrál származású Barrie Kosky első teljes főigazgatói évadjának mérlege igen pozitív, kreatív szelleme miatt nemcsak az év operaházának tartja az 50 európai és amerikai kritikus a Komische Opert, hanem a legjobb színpadi megvalósítás címét is odaítélték A varázsfuvola előadásának. A produkció képregényes-némafilmes világát a brit animációs csoport, az 1927 teremtette meg. A Komische Opert 2007-ben - megosztva a Brémai Operával - már megválasztották az év operaházának.


A második helyre a Mannheimi Nemzeti Színházat sorolták, ahol például Mieczyslaw Weinberg művével is bővült a repertoár. A világpremier Dosztojevszkij A félkegyelmű című regényéből készült. Kiemelték Achim Freyer Ring-ciklusát, amelyben Németh Judit több alkalommal énekelte Brünnhilde szerepét. Az ítészek hozzátették, hogy az erős, határozott karakterű együttesek különösen eredményesek.

 

komische oper

Fotó: Gunnar Geller


Az év előadása az antwerpeni-genti Flamand Opera Parsifalja lett, amelyet Tatjana Gürbacas rendezett, aki az év rendezője címet is megkapta. Az újrafelfedezések legjobbja a chemnitzi társulat Meyerbeer bemutatója, Az afrikai nő című produkció.
Két díjat is ítéltek a Written on skin című George Benjamin alkotásnak: a mű legjobb kortárs premier lett - rendezte Katie Mitchell -, Barbara Hannigan pedig a legjobb főszereplő.


Az év karmesterének Lothar Zagroseket választották Helmut Lachenmann művének berlini zenei irányításáért, az év zenekara a drezdai Staatskapelle lett. A legjobb kórusnak a Bazeli Színház énekkarát ítélték, különösen Britten Háborús Requiemjének előadásáért.


A düsseldorfi Tannhäuser előadást viszont egyöntetűen az év "bűncselekményének" tartják a náci szimbólumok alkalmazása miatt, az opera rendezője Burkhard C. Kosminski volt. Az év CD-je a salzburgi Pünkösdi Fesztivál Norma előadásaiból készült, a főszerepben Cecilia Bartolival, Giovanni Antonini vezényletével.

Forrás: Magyar Hírlap, MTI

 

süti beállítások módosítása