Új kulturális centrumot alakítanak ki Veszprémben

Mintegy 700 millió forintból újul meg Veszprémben a volt Hemo (Helyőrségi Klub) épülete, ahol a városi művelődési ház, a Kabóca Bábszínház és a városban működő civil szervezetek kapnak helyet.


Porga Gyula polgármester szerdai sajtótájékoztatóján felidézte: a honvédségtől ingyenes tulajdonba kapta a város a volt Hemo (helyőrségi klub) épületét, itt hozzák létre a közművelődés központját. Ide költözött ki a belvárosból a városi művelődési központ és a Kabóca Bábszínház.


Tájékoztatása szerint a hozzávetőleg 700 millió forintos, teljes finanszírozású Európai Uniós pályázatnak köszönhetően megújul a volt Hemo épülete; ebből az összegből hatékonnyá teszik az épület energiafelhasználását, de gondot fordítanak arra is, hogy a két intézmény által eddig biztosított magas színvonalú szolgáltatást fenntartsák. A felújítás után ez egy sokkal hatékonyabban működő intézmény lesz - hangoztatta. 

 

hemo

 

A civil szervezeteknek, amatőr mozgalmaknak is helyet kell biztosítani és kiszolgálni az igényeiket - indokolta a kulturális centrum létrehozását Porga Gyula. Az új közművelődési centrum nemcsak a város, hanem vonzáskörzetének kulturális és szabadidőigényét is kielégíti - jegyezte meg.


A teljes épületenergetikai rekonstrukció mellett felújítják a volt Hemo színpadát, a belső tereket racionálisabban alakítják ki, hogy megfeleljen a művelődési ház és a bábszínház speciális igényeinek, és lesznek multifunkcionális terek. A megújult 3000 ezer négyzetméteres épületben a két nagy intézmény mellett helyet kap majd a művelődési házhoz tartozó csaknem ötven civil szervezet, amatőr művészeti csoport, valamint a város más intézményeinek, így például a családsegítő szolgálat rendezvényei is. 


Az Agóra Veszprém projekt keretében ezen a városrészen elindul a Smaragdváros elnevezésű városrehabilitáció is, ennek keretében a Hemo éttermét is felújítják. A Hemo felújítása 2014 elején kezdődik el, s a tervek szerint 2015 február végére fejeződik be.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása