Különleges indiai bábszínház Budapesten

Az indiai bábszínház legnépszerűbb formájával, a katputlival ismerkedhet meg a magyar közönség kedden a budapesti Indiai Kulturális Központban a Márkus Színház művészeinek előadásában.

A pécsi Márkus Színház művészei tavaly egy hónapot töltöttek Gudzsarát államban. Mint a társulat vezetője, Pilári Gábor az MTI-nek elmondta: Rádzsasztánban ismerkedtek meg egy családdal, amely három-négy generáció óta műveli a katputlit (a kat fát, a putli bábot jelent). A férfiak faragják a zsinóron mozgatott bábokat, a nők öltöztetik, a zsinórozást és a mozgatást a férfiak végzik.

 

Ebben a bábjátékban nincs történetmesélés, Pilári Gábor három-négyperces etűdöket fog előadni társával, Vajda Zsuzsannával. Szerepel a rövid darabban a pungi-játékos, vagyis a dudás, aki hangszerével a kígyót bűvöli. Az etűdöket három zenész kíséri: Csernák Samu szitáron, Dóra Áron rádzsasztáni kettős furulyán és Pilári Áron tablán.

 

katpuli

 

A rádzsasztáni bábjátékban mindig szerepel egy pungi-játékos, egy gyönyörű indiai táncosnő, két kardforgató harcos, egy bengáli művész, aki saját fejét is le tudja emelni, egy labdazsonglőr, egy fürgelábú teve, hátán a hercegi párral, egy fergeteges lovas hajmeresztő mutatványaival és egy ifjú pár, aki valójában átváltozó művész.

 

A keddi bábelőadásra, amely fél hatkor kezdődik, a belépés ingyenes.

 

Ebben a hónapban péntekenként az Indiai Kulturális Központban az érdeklődők megismerkedhetnek az indiai női és férfi viselettel, azzal, hogyan kell a szárit a testre tekerni, a hennafestéssel, valamint az indiai ünnepekkel, rituálékkal - mondta Szabó Krisztina, az indiai központ programmenedzsere az MTI-nek.

süti beállítások módosítása