"Nem drukkolok egyiknek sem" - Tarlós István a Vígszínház-ügyről

Tarlós István, Budapest főpolgármestere volt az ATV vendége, ahol többek között a Vígszínház-pályázatról is kérdezték.

 

Tarlós István a riporter kérdésére elmondta, valószínűleg többször látott már előadást az Eszenyi Enikő vezette Vígszínházban, mint azok az internetes kommentelők, akik "álnéven brutális butaságokat írnak útszéli stílusban". „Valaki kitalálja, hogy Orbán Viktor mondott valamit, és ebből a prekoncepcióból aztán elméleteket gyártanak. Úgy butaság az egész, ahogy van” – fogalmazott a városvezető.

„Van egy bírálóbizottság, amit az elterjedt hírekkel ellentétben nem én állítottam össze, és a szakma is képviselteti magát benne. Ez a bizottság döntetlen eredményt hozott ki, egyik jelölt se kapta meg az 50% + 1 szavazatot. Mindenki azt kiabálta korábban, miért nem a bírálóbizottságra hallgatnak” – hangsúlyozta Tarlós István. (A Vígszínház-pályázatot elbíráló szakmai testület tagja volt Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Piros Ildikó színésznő, Csiszár Imre rendező, a szolnoki színház társulati tagja, Reviczky Gábor, a Nemzeti Színház új színésze, aki egészen a múlt évad végéig a Vígszínház csapatát erősítette. A szakmai bizottság szakmabeli tagjait a Színházi Bizottság, azaz Vidnyánszky Attila, Fekete Péter, Dobai Dezső, Vasvári Csaba és Novák János delegálja. A szerk.)

 

tarlos

A videó a képre kattintva érhető el

 

Eszenyi Enikőt egyébként kedvelem, és járok a Vígszínházba, de ha megnézzük az internetet, Eszenyi Enikőről szinte kizárólag csak 2013-as hírek vannak fent. És ha visszamegyünk az időben, azt látjuk, hogy minden egyes igazgatóváltásnál ez történt. Az előző ciklusban, amikor le akarták váltani a nemzetközi hírű Marton Lászlót, ugyanez a cirkusz volt. Nézzék meg, miket írt például Koltai Tamás kritikus annak idején Eszenyiről” – mutatott rá a politikus.

Tarlós István a felvetésre hangsúlyozta, nem volt prekoncepció, a Fővárosi Közgyűlés nem azért nyilvánította eredménytelennek a Vígszínház pályázati kiírását, mert Balázs Péter késve adta be a költségvetési tervet dolgozatához. "Amennyire én tudom, a határidő előtt két nappal adta be" – mondta a polgármester.

A műsorvezető azon felvetésére, miszerint a sajtóban elterjedt, hogy maga Tarlós István kérte fel Balázs Pétert a teátrum vezetésére, a városvezető így felelt: "Láthatólag ez az ügy egy olyan kör prekoncepciója alapján próbál haladni, amelyik nagyon szereti, ha véleményformálónak tekintik".

„Én nem drukkolok egyiknek sem. Balázs Pétert nagyon kedvelem, fiatalkorom egyik közkedvelt művésze volt, Eszenyi Enikő pedig egy csodálatos színésznő" – mondta Tarlós István, és leszögezte: nem hiszi, hogy neki kéne állást foglalnia az ügyben, és nem egyedül dönt, hanem a közgyűlés.

 

Az ATV műsora itt megtekinthető.

 

 

süti beállítások módosítása