Őze Áron: "Két ciklust tartok reálisnak"

Őze Áront, a Magyar Színház igazgatóját kérdezte a Vasárnapi Hírek. Lapszemle.

 

A Vasárnapi Hírek cikkéből:

"Maradék intézményt örököltem, ahol jogosulatlan állapotok uralkodtak. Százharmincmilliós adósságállományunk volt. Két olyan év van mögöttünk, ami a színház minden területét érintő átalakulást jelentett. Nagyon kemény ára volt ennek, például százhúsz ember elbocsátása. De kénytelen voltam egy tollvonással áthúzni a Guelmino Sándor művészeti vezetővel együtt tervezett első évadot is" - emlékezett Őze Áron, aki 2010-ben vette át a teátrum vezetését.


"Tizenkilenc évet lehúztam az intézménynél színészként és rendezőként. Iglódi István akarta, hogy igazgató legyek, még a pályázata lejárta előtt nekem szegezte a kérdést. Két év azzal telt el, hogy őszintén átbeszéltük a színház ügyeit. Már előtte is tapasztaltam, hogy a színház működése és mentalitása lejárt szavatosságú" - fogalmazott Őze Áron.

 

Oze Aron

Fotó: MTI


A dirketor hangsúlyozta, a mai napig nem dőlt el, hogy mi a célja a fenntartónak a színházzal. "Már Nemzetiként is a perifériára szorultunk. Az utóbbi három évben sem sikerült kibújnunk a mostohagyermek szerepből. Lehet, hogy a szakmának az az érdeke, hogy a Magyar Színház mindig ilyen helyzetben maradjon. Sajnos a színházi szakmával mindent meg lehet csinálni. És ez így is fog maradni, amíg a 'dögöljön meg a szomszéd tehene is' szemlélet nem változik meg" - véli Őze Áron.

 

Kiemelte, az épület 1966-os felavatása óta technikailag szinte semmi nem változott, jelenleg pályáznak az energetikai rendszer felújítására. Ha ez megvalósul, az épület további negyven-ötven évig működhet színházként, és ez mindennél fontosabb.

 

Őze Áron elmondta, 2015-ben jár le az igazgatói mandátuma, és szándékában áll még egy ciklust végigvinni. "Minden vezető életében két ciklust tartok reálisnak, mert annál hosszabb távon az ember a kelleténél jobban beleszerethet a pozíciójába, felmerülhetnek hiúsági kérdések, és azt hiheti, hogy az intézmény az övé, holott nem az. A színházigazgatás a munkám, a hivatásom továbbra is a színészet és a rendezés" - hangsúlyozta.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása