La Mancha lovagja - Premiert tart a Jászai Mari Színház

Október 12-én a Jászai Mari Színházban mutatják be Cervantes világhírű regényének musical változatát, a La Mancha lovagját Szűcs Gábor rendezésében. Don Quijote szerepében Jegercsik Csaba, Sanchoként pedig Barát Attila György lép színpadra.

Történet:

Mi a valóság? Vajon minden dolog csak önmaga? Nem lehet elsődleges, szokott értelmén túl újabb létezéssel felruházni a körülöttünk létezőket? Valóban beteges az a fantázia, amely a valóságon túl, valóságot bír felfedezni? A szélmalmok tényleg csak szélmalmok lennének? A réz borbélytál nem lehet varázserővel bíró aranysisak? Nem lapulhat akár egy gebében is a délceg paripa, vagy egy parasztlányban a múzsák múzsája? Bolond az a nemesember, aki lovagi olvasmányai közepébe ringatja magát, kalandot keresve minden soron következő útkanyarban? Bolondok azok, akik mindezért bolondnak nézik őt? Tényleg nincs szüksége a világnak lovagokra, még ha habókosak is? Létezik egyértelmű válasz ezekre a kérdésekre? Kell egyértelmű válasz ezekre a kérdésekre?


La Mancha lovagja plakát másolata
Cervantesről:

Miguel de Cervantes Saavedra szegény adószedőként élt, faluról falura járva. Fő műve, Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha alakjai eredetileg a lovagregények paródiájaként születtek meg, de önmaguk fölé nőttek. Don Quijote, az álmodozó, magát egy nemesebb lovagvilágba képzelő kisnemes, aki minden jó ügyért kész sí­kra szállni, még ha eleve vesztes is - és fegyverhordozója, aki tökéletes ellentéte földhözragadtságával - örök szimbólumként maradt reánk. A Don Quijote azonkívül, hogy talán a legnépszerűbb spanyol irodalmi munka, egyúttal a világ leghíresebb művei között is szerepel és alakja az örök illúziók és reménytelen küzdelmek (szélmalomharcok) allegóriája lett. Cervantes hí­res regényén kí­vül í­rt novellákat is, amelyeket összegyűjtve Novelas ejemplares összefoglaló cí­mmel adott ki. Ezeknek a novelláknak mindegyike erkölcsi példázatokat rejt magában.

Dale Wassermann, Mitch Leigh, Joe Darion
La Mancha lovagja
 
Szereposztás

Don Quijote (Cervantes) Jegercsik Csaba

Sancho (Szolga) Barát Attila György

Aldonza Fésűs Nelly

Dr. Carrasco (a herceg) Varga Zoltán

Tükörlovag Varga Zoltán

Kormányzó Vikidál Gyula

Fogadós Vikidál Gyula

Az atya Juhász Levente

Mór Juhász Levente


Fordító: Blum Tamás

Színpadra alkalmazta: Albert Marref

Karmester: Zádori László, Lovas Gabriella

Rendező: Szűcs Gábor
 
Forrás: Jászai Mari Színház, színház.hu
 

süti beállítások módosítása