Lili Bárónőt ünnepelték az Operettben

2005. áprilisában mutatta be Béres Attila rendezésében a Budapesti Operettszínház Huszka Jenő operett-fantáziáját, a Lili bárónőt. Az operett irodalom egyik legnépszerűbb darabjának slágerei 8 éve csendülnek fel a Raktárszínházban és a Nagymező utcai teátrum összes sztárja megfordult a darabban az idősebb és fiatalabb generációból egyaránt. A társulat 2013. október 4-én ünnepelte a Lili bárónő 200. előadását.

 

Egy kis cigaretta, Tündérkirálynő légy a párom és Gyere csókolj meg tubicám. Ezeket a slágereket mindenki ismeri. Huszka Jenő dallamaival a Lili bárónő egyszerre több és kevesebb is egy nagyoperettnél: csupán kilenc színész, egy zenész és egy hihetetlen történet. Nyolc éve már, hogy estéről estére szenvedély és komikum végletes formái közé vezeti a nézőket a Raktárszínház intim terében. A hosszú évek alatt egymást váltották a fontos karakterszerepekben a színészek, most például Siménfalvy Ágota néz anyai örömök elé, így az idei évadban Illésházy Krisztina szerepében Kalocsai Zsuzsát köszöntheti a közönség. Az előadás azért is nagyon különleges, mert számos ponton ad lehetőséget a színészeknek az igazi örömjátékra és improvizációra.


„Imádom! Remélem a négyszázadikon is meghajolok majd a tapsrendél” – nevet Kalocsai Zsuzsa, aki nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy beállhatott a darabba. „Ez az egész egy új kaland a számomra. Minden barátom, aki látta az előadást azt mondta, hogy ennyit még soha nem nevetett. Pedig hozzám nem áll annyira közel a bohóckodás, bármennyire is szeretem. Sosem várták tőlem a színpadon, nem ilyen feladatok találtak meg. A Liliben a kollégák ezt nagyon tudják! Ráadásul a kisszínpadon játszunk, ahol nem lehet kamuzni. Itt nagyon „emberközel” vagyunk, a legapróbb rezdülések is felerősödnek. Szóval a Lili bárónővel kinyílt előttem egy új ajtó, én beléptem és jelentem jól érzem magam!”

 

Lili báronő 200
Kalocsai Zsuzsa mellett „mindenki szerepében” Brasch Bence is bemutatkozik idén az előadásban, aki bár félt az elején az új kihívástól, most már nagyon jól érzi magát mind a 8 szerepében.


„Nem tudom elégszer megköszönni a lehetőségeket és a bizalmat, amit Kerényi Miklós Gábor direktor úrtól kapok. A Lili bárónő ismét egy nagyon jó dolog az életemben és egészen más, mint amiben eddig részem volt. Féltem beállni egy olyan előadásba, ami 8 éve megy. Ráadásul a Raktárszínházban, ami egy sokkal szűkebb tér a megszokottnál. Aztán a félelem elmúlt és átvette a helyét az a hihetetlen érzés, hogy például Lehoczky Zsuzsával játszhatok egy darabban. De bárkit idesorolhatnék a szereplők közül. Rengeteget tanultam a próbafolyamatból.  Ez az előadás lehetőséget ad az improvizációra, a közönséggel való játékra és szerintem pont ettől jó. Nyolc különböző karaktert formálok meg, a nőtől az uzsorásig, vagyis rengeteg színt tudok megmutatni magamból, amiket úgy találtam ki, hogy valóban én legyenek. Ezek az „arcok” illeszkednek az én fizimiskámhoz és az én lelkemhez. Elképesztően szórakoztató darab, tele poénokkal, a közönség imádja én pedig nagyon jól érzem magam benne.” – mondja Brasch Bence.

 

Lili bárőnő 200 2

 

A társulat örömittasan ünnepelt, hiszen nyolc év az mégis csak nyolc év. Elmondták: „200 előadás után ez a csapat már egy olajozott gépezet. Mégis estéről estére más”. Erről a közönség is meggyőződhet. A Lili bárónő új csapattal, de folytatja útját a 300. előadás felé. Kalocsai Zsuzsa és Brasch Bence mellett továbbra is látható a tavaly Frédi szerepében debütált Kádár Szabolcs és persze az előadás „nagy öregjei”: Dolhai Attila, Lehoczky Zsuzsa, Lukács Anita, Vadász Dániel, Jantyik Csaba, Szolnoki Tibor, Peller Károly, Kerényi Miklós Máté és Szabó Dávid.


Forrás: Budapesti Operettszínház
 

süti beállítások módosítása