A Capa kiállításon tart drámapedagógiai foglalkozást a KÁVA

Októberben, összesen négy alkalommal drámapedagógiai foglalkozásokat tart a Káva Kulturális Műhely középiskolai osztályok számára a Nemzeti Múzeum Robert Capa - A Játékos kiállítása kapcsán.

 

A több mint 160 fotót bemutató kiállítás a világhírű magyar származású fotós különböző szerepeit igyekszik körbejárni, a rendkívüli életút kontextusát is bemutatva. A KÁVA másfél órás foglalkozásnak kettős célja van: a mai emberi problémák elemzése és értelmezése a fotók világán keresztül illetve hogy közelebb hozza a résztvevőket a kiállításon szereplő fotókhoz.

A Káva Kulturális Műhely több, mint három éve vizsgálja, hogyan segítheti a drámapedagógia a múzeumok munkáját. Ennek fontos állomása a Nemzeti Múzeum kiállítása, ahol a kiállításon bemutatott fényképek kerülnek a dráma fókuszába.

„Capa képeinek drámaisága különösen jól kapcsolódik programunkhoz, hiszen fotói túlmutatnak önmagukon. A dráma és a kiállítás arra kíván lehetőséget teremteni, hogy a résztvevők önmagukat fedezzék fel és ismerjék meg egy kiválasztott fotó világán keresztül” – hangsúlyozta Bori Viktor, a projekt vezetője.

 

Viktor FisliÉva
A közönség bevonásán alapuló előadó technika elmossa a határt színész és néző között, ezzel biztosítva, hogy a résztvevők a lehető legnagyobb mértékben alakíthassák az eseményeket és kialakíthassák személyes viszonyukat a fókuszba helyezett problémához. A csoport hisz abban, hogy amennyiben az ember képes a képzeletében vagy egy fiktív világban választani és döntéseket hozni, akkor képes erre a való életben is. A problémafelvető előadások a párbeszéd, a cselekvésen alapuló közös gondolkodás segítségével lehetővé teszik a résztvevőknek, hogy jobban megismerjék önmagukat és környezetüket, ne statikus mozdulatlanságban lássák a világot, hanem folyamatként.

„Októberben a Robert Capa/A Játékos című kiállításunkhoz kapcsolódva, a tárlatban kifejtett problémákkal, így a kivándorlással, a játékszenvedéllyel és a hős fogalmával foglalkozunk. A helyre és témára szabott drámafoglalkozásokat a Káva drámapedagógusaival közösen dolgoztunk ki kifejezetten középiskolai osztályok részére ” – mondta el Fisli Éva, a tárlat kurátora.

A Robert Capa kiállítás 2014. január 12-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A Káva Kulturális Műhelyről:

A Káva Kulturális Műhely 1996 óta folyamatosan működő színházművészeti csoport. Fő célja Budapest első hivatásos TIE (Theater in Education – színház a nevelésben) együtteseként– komplex előadások létrehozása és rendszeres bemutatása elsősorban a 8-18 éves korosztálynak. Feladatai közé tartozik az esztétikai nevelésen túl a demokráciára nevelés, és mikro- és makrotársadalmi, erkölcsi-morális problémák színházi formákon keresztül történő vizsgálata. A gyerekekkel végzett munkájukban a színház egy eszköz is valamely fontos emberi probléma mélyebb szintű megértése felé vezető út megtalálásában.

 

A fotókat Fisli Éva, a Nemzeti Múzeum kurátora készítette.

 

süti beállítások módosítása