Jön a Rökk Marika emlékgála - 100 éve született az operettek sztárja

Idén lenne száz éves a magyar „revükirálynő“, Rökk Marika, aki a maga korában mindazt megtestesítette, amit ma show-biznisznek nevezünk. A revük sztárja azonban az operett világát is meghódította és évtizedeken át ebben a műfajban aratott nemzetközi sikereket.

Ma igazi kozmopolitának neveznénk Rökk Marikát, aki Kairóban született és élete során  bejárta a világot - bárhol is járt otthon érezte magát, és otthonosan mozgott minden színpadon Budapesttől New Yorkig. Mindemellett azonban büszkén hangoztatta magyar származását és mindent meg is tett azért, hogy pozitív képet alakítson ki hazájáról, bármerre járt, a világ bármely pontján is lépett fel.

 

Rökk Ede építész lánya Kairóban született ugyan 1913. november 3-án, de az első tánclépéseket már Budapesten tette meg. Első fellépése is Budapesten volt, egy gyerekbalettel. A kis Marika első próbálkozásainak egyikét Jászai Mari is látta, aki felfigyelt a tehetséges gyerekre, és fényes karriert jósolt neki. Nem tévedett.

 

 

 

 

A Rökk család Budapestről 1924-ben Párizsba költözött, rá egy évre pedig Marika a Moulen Rogue Hoffmann Girls táncegyüttesének tagja lett. Azután New York és a Broadway következett, ám a szinte még bakfis táncosnőnek nem szállt fejébe a dicsőség, folyamatosan képezte magát. 1929-től már Európában halmoszott sikert sikerre, immár az operett műfajában is, amelynek ünnepelt primadonnája lett.  Budapesten,  A cirkusz csillaga című operettben szerepelt hatalmas sikerrel, amelyet Bécsbenis megismételt.

 

A revü és az operett mellett Rökk Marika a film világát is meghódította. Filmes karrierjét brit és magyar filmekben kezdte, később pedig német filmekben szerepelt, miután 1933-ban Berlinben telepedett le. Az igazi sikert férje, Georg Jacoby által rendezett alkotások hoztak számára, és ezzel Európa legnagyobb revüfilmsztárjává emelték. 1941-ben Rökk Marika játszotta a főszerepet az első német színes mozifilmben.Érdekesség, hogy a Németországban forgatott filmjeinek kópiái a háború után, Hitler főhadiszállásáról hadizsákmányként a Szovjetunióba kerültek, ahol rövidesen elkezdték  vetíteni az ottani mozikban, majd a TV-ben és országszerte igen nagy népszerűségnek örvendtek. A későbbi években pedig Rökk Marika önéletrajzi könyve bestseller lett a Szovjetunióban is.

 

 

A háború után a primadonna visszatért a színpadra, ahol operett- és musical szerepekben ismét  nagy sikereket aratott. Többek közt szerepelt 1951-ben  Németországban a Csárdáskirálynőben, és 1962-ben  Ausztriában a Denevérben. A hatvanas évek elejétől sokat lépett fel nem csak Németországban, hanem Hollandiában és Belgiumban is. Egyik emlékezetes alakítása, a sok közül, az 1968-as bécsi Hello, Dolly volt. 1968. Rökk Marika magánéletében is fordulópontott jelentett, első férje halálát követően ugyanis ebben az évben ment hozzá második férjéhez, Fred Raulhoz. A művésznő az évek múlásával sem vonult vissza a szerepléstől, sőt, 1978-ban számára komponálták a Die Grafin vom Naschmarkt musicalt. 1984-ben ugyan megszakította karrierjét, de csak azért, hogy súlyosan beteg férjét ápolhassa. Fred Raul 1985-ben halt meg, Rökk Marika pedig visszatért a színpadra, főként operettekben lépett fel. 1992-ben, Kálmán Imre születésének 110. évfordulója alkalmából Budapesten játszotta Maricagrófnő szerepét, amelyet több mint hétszázszor adott elő élete során. Legutolsó nagy TV szereplése 1995-ben, 82 éves korában volt. Rökk Marika 91 éves korában, Baden bei Wien-ben hunyt el, 2004 május 16-án.

 

 

rökk marika gála plakat

 

A színésznő idén lenne 100 éves, ebből az alkalmából karácsonyra jelenik meg először magyarul önéletrajzi könyve "Egy tüzes magyar szív" címmel,  november 3-án, Rökk Marika születésnapján pedig a Budapesti Operettszínház idézi fel nagyszabású gálán a revüsztár és operett primadonna legendás filmjeit, színpadi alakításait, sikerszámait.

 

Száz évvel születés eután méltó színpadi utódai emlékeznek majd Rökk Marikára, akik közül többen még láthatták az Operettszínház színpadán, a fiatalabbak pedig példaként tekintenek művészi pályájára, professzionalizmusára, és felülmúlhatatlan ének- és tánctudára. A Rökk Marika Gálán közreműködnek Gabriele Jacoby - Rökk Marika lánya, Mario Zeffiri, Oszvald Marika, Johannes von Duisburg, Lehoczky Zsuzsa, Dolhai Attila, Bucsi Annamária, Heiko Reissig, Kerényi Miklós Máté, Dancs Annamari, Faragó András és Bordás Barbara. Az est moderátora Ernyey Béla lesz, a rendező KERO®.

 

süti beállítások módosítása