A pestis Pozsonyban - Hegedűs D. Géza az Astorka fesztiválon vendég

Albert Camus A pestis című regényének monodráma-változatával szerepel Hegedűs D. Géza színész, a Vígszínház művésze Pozsonyban az október 14-től 19-ig tartó Astorka Fesztiválon.

 

Albert Camus Nobel-díjas francia író a világ szinte valamennyi nyelvén megjelent regényének monodráma-változatát Francis Huster készítette. Hegedűs D. Géza a pestis sújtotta algériai kikötőváros, Orán tucatnyi lakójának sorsát játssza el. 

 

A pestis bemutatója 2011. november 25-én volt Vígszínház házi színpadán, azóta több mint négyszáz előadást ért meg itthon és külföldön. Legutóbb két hete Brüsszelben, a Balassi Intézetben adta elő a darabot Hegedűs D. Géza. Pozsonyban október 15-én, kedden este az Astorka Korzo 90´ Színházban láthatja a közönség.

 

pestis

 (fotó: Puskel Zsolt, forrás: PORT.hu)


Hegedűs D. Géza az MTI-nek elmondta , hogy Márkos Albert zeneszerző, csellista a partnere a színpadon, aki a zene nyelvén fogalmazza meg a darabot, kíséri a szöveget, megjeleníti a kikötői hangokat, a hajókürtöket, a tenger morajlását, a sirályok visítását.


A színművész kiemelte, hogy polifón történetről van szó, egy közösség tragikus történetéről, amelyet az író úgy mond el, hogy fölötte áll az elbeszélésnek, hagyja a figuráit élni. Különböző szocializációjú embereket ábrázol, az egyik meghunyászkodik, a másik szervezkedik, a harmadik belepusztul a helyzetbe. A színész egy egész várost elevenít meg. Az író rábízza a néző morális érzékenységére, hogy maga minősítsen. A monodráma töretlen sikerét a művész abban látja, "az író azt mutatja meg, hogy az emberben sok a megvetendő, de a teremtett világnak fenséges lénye".
   

A pozsonyi színházi fesztiválnak a Vígszínház javasolta a darabot. Hegedűs D. Géza megjegyezte, hogy Bartis Attila Romlás című drámájával három éve már szerepelt az Astorka Fesztiválon.

 

A fesztivált 1990-ben alapították Pozsonyban, Divadlo Korzo '90 néven, majd az egykori kávéházról, az Astorkáról kapta a nevét. Idén a magyar előadáson kívül szlovák, prágai, illetve moszkvai produkciókat láthat a közönség a rendezvényen.

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása