Ascher Tamás nem utazhat Sydney-be - Mégsem rendez Beckettet

Ascher Tamás jelenleg nem utazhat, ezért nem rendezi meg a Sydney Theatre Company Godot-ra várva című előadását, amelyre már több, mint fél éve készült. Állandó munkatársai, Lengyel Anna dramaturg és Khell Zsolt díszlettervező azonban részt vesznek a produkció létrehozásában.

Godot

 

"Kitaláltuk, hogy Cate Blanchett legyen Lucky, hiszen nagyszerűen játszik férfit, fantasztikus bohóc, de a Beckett-örökösök megvétózták az ötletet, mondván Lucky nem lehet nő, csak férfi. Ostobák és tájékozatlanok. Biztos nem látták Cate-et Bob Dylan szerepében az I’m not there című filmben" - nyilatkozta lapunknak a nyár elején Ascher Tamás, aki arról is beszélt, miért öröm számára a Sydney-i felkérés.

"Minden jólesik az embernek, ami összeköti más világokkal. Jobb Magyarországot, és magamat is egy nagyobb térben érzékelni, mert kijózanít. Muszáj különféle emberekkel találkozni, tapasztalatokat szerezni, másfajta színházi atmoszférát szívni, hogy legyen mit hazahozni és esetleg szétosztani. Nem szabad a mocsarunkba beleragadni, mert a világ nyitottabb, mint amilyennek mi innen érzékeljük. Ez a gondolat azért felszabadító, nem?" - vetette fel a Színház.hu interjújában a rendező.

 

vanya

Uncle Vanya

 

Ascher először 2010-ben kapott meghívást Sydneybe, ahol Csehov Ványa bácsi című darabját vitte színre, ami nagy sikerrel turnézott az Egyesült Államokban is Hugo Weaving és Cate Blanchett főszereplésével.

Újabb munkája, a Godot-ra várva főszerepeire is sikerült megnyernie Hugo Weaving-et és Richard Roxburgh-t, akik már a múlt héten megkezdték a próbákat, és remélték, hogy Ascher mihamarabb csatlakozni tud az alkotócsapathoz. Azonban kiderült: a rendezőt orvosai nem engedik utazni.

 

Godot 2
A november 12-i bemutatót mégsem halasztják el, ugyanis Ascher helyét a színház művészeti vezetője, Andrew Upton veszi át.

 

Andrew Upton ennek kapcsán úgy nyilatkozott: “A legjobbakat kívánjuk kiváló kollégánknak, Ascher Tamásnak, reméljük hamar felépül. Kétlem, hogy felkészültebb alkotógárda állhatott volna össze, hogy szembesüljön ezzel a szokatlan helyzettel. Már a próbák első napjaiban is rendkívül inspirálóan tudott hatni, ahogy Richard, Hugo, Luke és Phillip mozgósították színészi intelligenciájukat és abszurd iránti érzéküket. Azt hiszem az ő hozzáállásuk egy csodálatos Godot fog eredményezni” – fogalmazott a művészeti vezető.

“Szerencsések vagyunk, hogy ez alkalommal is Lengyel Anna társrendezővel, Khell Zsolt díszlettervezővel és Nick Schlieper világítástervezővel dolgozhatunk, akiket már a Ványa bácsi munkálatai során megismerhettünk. Ezt a csodálatos kreatív csapatot Alice Babidge jelmeztervező és Max Lyandvert zeneszerző teljesíti ki” – tette hozzá Andrew Upton.

A közönség kérésére szokatlanul hosszú ideig, öt hétig fogják műsoron tartani az előadást. (A 800 férőhellyel rendelkező színház ún. en suite rendszerben játszik, tehát hosszabb ideig egyetlen előadást tűz műsorra, ami lekerül a repertoárról a széria végén.)

 

 Forrás: Sydney Theatre CO media release, Színház.hu

 

 

süti beállítások módosítása