Megalakult a Fesztivál Tanács - A Nemzeti, a Thália és az MMA is tag

Fesztivál Tanács alakult hétfőn Budapesten Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének részvételével. A testület célja, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) és a Budapesti Őszi Fesztivál (Café Budapest) új szervezeti keretek között, a jelenleginél erősebb kormányzati szerepvállalás mellett Európa egyik legjelentősebb összművészeti rendezvénysorozatává váljon.


Magyarország a kulturális turizmus területén megszerzett pozícióját csak átgondolt, európai környezetben is magas színvonalú, összehangolt kulturális kínálattal tarthatja fenn. Az anyagi források és a szellemi tőke összehangolásával - a fővárossal közösen - szükséges megújítani a főváros kiemelkedő kulturális fesztiváljának programszerkezetét és intézményi hátterét - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

 

budapest

 

A Fesztivál Tanács tagja lesz: az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága, Budapest Főváros Önkormányzata, valamint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft., amely a jövőben átalakul az állam és a fővárosi önkormányzat közös tulajdonában álló fesztiválszervező gazdasági társasággá.


A tanácsban helyet kap továbbá a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmusért Felelős Helyettes Államtitkárság delegáltja, Batta András, az egységes komolyzenei koncepció kialakításával és végrehajtásának koordinálásával kapcsolatos kormányzati feladatok összehangolásának ellátására kinevezett kormánybiztos, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Állami Operaház, a Nemzeti Színház Nonprofit Zrt., a Művészetek Palotája Nonprofit Kft., a Szépművészeti Múzeum, a Nemzeti Táncszínház Nonprofit Kft., a Thália Színház Nonprofit Kft., a Budapesti Történeti Múzeum, valamint a Budapesti Music Center Kft. vezető képviselője.


A hétfőn megalakult Fesztivál Tanács kidolgozza a BTF-re vonatkozó szakmai koncepcióját, emellett koordinációs feladatokat is ellát - olvasható a dokumentumban, amely emlékeztet, hogy a kormány jelentős mértékű szerepvállásról döntött a BTF finanszírozásában.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása