Carpe diem Szinetár Miklóssal – Veszprémben A víg özvegy

Október 18-án mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház Lehár Ferenc operettjét, A víg özvegyet, Szinetár Miklós rendezésében. A darab kedvéért, egy szerep erejéig Szilágyi Tibor is visszatér Veszprémbe, mint ahogyan Gál Gabi és Kóbor Tamás operaénekesek is vendégszereplőkként állnak színpadra.

A víg özvegy Szinetár Miklós egyik kedvenc operettje – ezt a darab rendezője még az olvasópróbák alatt árulta el. Tehát nem véletlen, hogy a Kossuth, Jászai -és Balázs Béla díjas, kiváló és érdemes művész már többször színpadra állította Lehár Ferenc művét: az Operettszínházban 1995-ben rendezte A víg özvegyet, és a produkció Japánban, Németországban és Olaszországban is vendégszerepelt. Szentpéterváron hat évvel ezelőtt állította színpadra, legutóbb pedig Kazahsztánban, Almatiban volt premierje a darabbal, ám minden egyes alkalommal más előadások születtek.

 

vig özvegy veszprem4

 

„A környezet, a színészegyéniségek, a társulatok színessége, a mindig elölről elkezdett alkotói munka soha nem eredményezett még egyforma bemutatókat. Itt Veszprémben is egy új és más produkció születik majd, mint az előzőek. Erre garancia az a remek csapat, amelyet itt megismerhettem az elmúlt években. Szeretem az operettet, nekem szívügyem ez a műfaj, de nagyon vigyáznunk kell mindig arra, hogy ne legyen cukrozott és olcsó. Az operett egy végtelenül lázadó, szemtelen, pimasz műfaj. Benne van a mese és a dráma, az egész élet, mindent kinevet, ironizál, a végleteket feszegeti. A víg özvegy egy Carpe diem darab, ennél életszeretőbb, életigenlőbb mű kevés van. Szinte az összes dala ilyen hangulatot áraszt. Sugározza, hogy minden reménytelenség ellenére az élet jó, szép és élni való. Persze, emögött észrevehető és tetten érhető a finom szomorúság. Ami pedig az aktualitást illeti, lehet találni azt is ebben a műben, hiszen ez az operett arról szól: adott egy kis ország, amelyik eladósodott, és, hogy ebből kilábaljon, mindenre képes” -  véli Szinetár Miklós, aki a víg özvegy szerepeire olyan színészeket kért fel, akik komoly énekesi, zenei tudással rendelkeznek.

 

A veszprémi előadásban Halas Adelaida, Szeles József, Szilágyi Tibor és Kőrösi Csaba alakítják a főbb szerepeket, illetve a  vendégművészként Gál Gabi és Kóbor Tamás operaénekesek.

 

vig özvegy veszprem2

 

Gál Gabi, aki Valencienne-t, a nagykövet feleségét alakítja a Lehár operettben, már régi ismerősként tér vissza a Petőfi Színházba, ahol 2006-ban a Három a kislány című daljátékban játszotta Médi szerepét.

 

„Valencienne olyan fiatal hölgy, aki nem vesztette el a szerelem iránti érdeklődését, nyitottságát, szereti a férjét, de más kapcsolatra is vágyik. Rosillon iránt őszinték az érzelmei. Az erkölcsösség és az erény irányították eddig az életét, most azonban megérintette a szerelem érzése, s döntenie kell" - mondta szerepéről Gál Gabi, aki nagyon örül anak, hogy A víg özvegyben együtt dolgozhat Oberfrank Péterrel, aki tanára volt a Zeneakadémián, most pedig a darab karmestere.

 

Kóbor Tamásnak nem újdonság sem a veszprémi színpad, sem Rosillon szerepe, amelyet már Szegeden és Kaposváron is eljátszott. A veszprémi közönség pedig nemrég a Bruschino úr című vígoperában láthatta őt.


„Rosillon a csábító, a hódító, aki szinte az egész darabban szerelmes. Nem könnyű szerep ez számomra, azon kívül, hogy nagyon komoly énekesi feladatot is jelent, gyönyörű dalokkal, áriákkal, a csábító karakter annyira viszont nem áll közel hozzám. Jobban szeretem a vicces, humoros oldalam megmutatni a nézőknek. Szinetár Miklós sokat segített a próbák alatt, nagyon jó volt vele együtt dolgozni, örültem ennek a munkának, mert ő vett fel annak idején az Operaház stúdiójába ösztöndíjasnak" – árulta el a fiatal énekes.

 

A Zéta Mirko nagykövetet alakító Szilágyi Tibor is régi ismerősként tér vissza Veszprémbe, igaz csak egy szerep erejéig. Színpadi tapasztalata mellett Szinetár Miklós természetesen kollégája muzikalitására és humorára is számít A víg özvegyben.

 

vig özvegy veszprem

 

A víg özvegy a világ körül

 

Lehár Ferenc  A víg özvegy című operettjének ősbemutatóját 1905. december 30-án tartották a bécsi Theater an der Wienben, ezt követően pedig a siker megállíthatatlan volt: Hamburgban, Berlinben, Londonban, Párizsban, New Yorkban, Chicagoban is debütált,  és a közönség mindenhol megkedvelte. Amerikában három filmet is forgattak A víg özvegyből, az elsőt 1925-ben, majd 1934-ben és 1952-ben készítettek belőle musicalt. Lehár A víg özvegy hatalmas sikere után olyan népszerű operetteket komponált, mint a Cigányszerelem, a Luxemburg grófja és A mosoly országa. Egy anekdota szerint, nincs olyan este, hogy a világon valahol fel ne csendüljön egy dal A víg özvegyből. 

 

vig özvegy veszprem plakat

 

 

Lehár FerencA VÍG ÖZVEGY

Átdolgozta: Kállai István és Szinetár Miklós

Szereposztás:

Zéta Mirko Nagykövet: SZILÁGYI TIBOR Kossuth-, Jászai-díjas, kiváló és
érdemes művész

Valencienne, a felesége:GÁL GABI / BALOG TÍMEA

Glavari Hanna:HALAS ADELAIDA

Gróf Daniló Danilovics:SZELES JÓZSEF

Camille de Rosillon: KÓBOR TAMÁS

Nyegus, követségi titkár:KŐRÖSI CSABA

Kromov, követségi tanácsos: MÁTÉ P. GÁBOR

Olga, a felesége:CSARNÓY ZSUZSANNA Jászai-díjas

Bogdanovics, kereskedelmi attasé:SZŰCS LÁSZLÓ

Sylviane, a felesége:DOMINEK ANNA

Raoul Saint Briosche: NAGYHEGYESI ZOLTÁN

Cascada:TÓTH LOON

Praskovia: MÓDRI GYÖRGYI

Prischich, Praskovia férje:BAKODY JÓZSEF Aase-díjas

Tánckar, Kórus


Díszlettervező: PERLAKI RÓBERT Örökös-tag (Fehér Miklós díszlettervei nyomán)

Jelmeztervező:  BALLA ILDIKÓ

Koreográfus: PETŐ LÁSZLÓ

Karmester: OBERFRANK PÉTER Liszt-díjas

Rendezőasszisztens: PÁPES MÓNIKA

Rendező: SZINETÁR MIKLÓS Kossuth-, Jászai- és Balázs Béla-díjas, kiváló és
érdemes művész
 
 
petőfiszínház.hu, színház.hu
 

 

süti beállítások módosítása