Elhunyt Ferencz Éva előadóművész

Életének 62. évében csütörtökön tragikus hirtelenséggel elhunyt Ferencz Éva, Magyar Örökség-díjjal kitüntetett énekes, színész, előadóművész - közölte az MTI-vel a II. kerületi önkormányzat.

ferencz-evaFerencz Éva gyergyószárhegyi székely család gyermekeként Szolnokon látta meg a napvilágot 1951-ben - olvasható az önkormányzat honlapján.


A művész pályája a Magyar Televízió Röpülj páva! énekversenyének díjazottjaként indult 1970-ben, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolán diplomázott. A Kaláka és a Honvéd Művészegyüttessel járta az országot, majd prózai, musical és operett műfajban aratott sikereket az ország színházaiban, 1993-tól Erdélyi Zsuzsanna Európa- és Kossuth-díjas néprajzkutatóval járta a Kárpát-medencét.


Világ békessége (1977), Világ váltságáért (1998), Idvezlégy Bódog Szent István királ'! (2000), Tündérvilág (2002) és A Testi-lelki kenyerünk (2003) címmel jelentette meg lemezeit.


Ferencz Éva a Magyar Kultúra Lovagja, a Széchenyi Társaság díjazottja, valamint Tinódi-lant díjjal kitüntetett művész; a magyar zenei és prózai néphagyomány elkötelezett ápolója és közvetítője volt, aki vallotta, hogy "megörökölt múltbéli kincseink, szellemi értékeink továbbéltetése nyelvünk, nemzetünk megmaradásának záloga" - olvasható az önkormányzat honlapján.

 

Pesthidegkúti polgárként rendszeresen fellépett II. kerületi rendezvényeken és ünnepségeken. A Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat 2001-ben Klebelsberg Kuno-díjjal, a II. kerületi önkormányzat pedig 2005-ben II. Kerületért Emlékéremmel ismerte el munkásságát.


A kerületi önkormányzat saját halottjának tekinti Ferencz Évát.

süti beállítások módosítása