Az ausztrál sivatagban ünnepelték a Verdi évfordulót

Rendhagyó komolyzenei koncerten emlékezett meg az ausztrál sivatagban Giuseppe Verdi születésének bicentenáriumáról a Darwini Szimfonikus Zenekar.

Darwini Szimfonikus Zenekar a szabad ég alatt, a korábban Ayers Rock néven ismert Uluru hegy előtt adott elő részleteket az olasz zeneszerző leghíresebb műveiből pénteken. Az est két szólistája teveháton érkezett.

 

Ez volt az első szimfonikus koncert, amelyet az Ulurunál valaha adtak, a repertoárt 1200-an hallgatták végig műanyag székeken ülve.


A darwini zenekar vendége Emma Matthews szoprán és James Eggleston tenor volt.

 

uluru


Matthew Wood karmester előzőleg egy interjúban megtiszteltetésnek nevezte, hogy a hegy lábánál adhatnak koncertet. "Az Ulurunál több tízezer éve van jelen a művészet és a zene" - mondta az ABC rádiónak az ott élő őslakosokra utalva. "Privilégium első szimfonikus zenekarként fellépni itt" - tette hozzá. Guy Ross, a szokatlan fellépéseiről ismert darwini együttes menedzsere úgy fogalmazott, 20 éve dédelgetett álom volt az Ulurunál játszani. "Az elképzelhető legszebb kulissza" - jelentette ki a dpa német hírügynökségnek a koncert előtt.


A világörökség részét képező Uluru hirtelen emelkedik ki a sok ezer négyzetkilométeres sivatagból. Az őslakosok mitikus homokkőhegye 3x2 kilométeres, magassága 348 méter. A páratlan természeti látványosság félmillió turistát vonz évente. A legközelebbi várostól, Alice Springstől délnyugatra 450, Sydneytől nyugatra több mint kétezer kilométerre fekszik.


A hegy közelében élő őslakosok körében a hét elején még vajmi keveset lehetett hallani a koncertről. "Ez az egész inkább a turistáknak szól" - mondta egy helyi nő. Guy Ross azonban mindenkit biztosított afelől, hogy a koncert nem egy gazdagoknak szóló elitista rendezvény, a környéken élőket pedig meghívták a főpróbára, amelyen ausztrál szerzemények is felcsendültek.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása