Dalí kép inspirálta a Finzi Pasca társulatot - A Müpában lépnek fel

Budapesten, a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában lép fel november második felében a Finzi Pasca társulat. Az újcirkusz elnevezésű műfaj jeles képviselőinek La Verita című előadása Salvador Dalí óriásvászna előtt játszódik.

verita

 

A Finzi Pasca a Művészetek Palotájában - ahogy a turné minden állomásán Montrealtól Budapestig - Salvador Dalí eredeti képe előtt mutatja be produkcióját. Az alkotást magántulajdonosok kölcsönözték a társulatnak, a mű nemzetközi oltalom alatt áll - közölték a szervezők.


 Az akrobatikát, színházi elemeket, táncot és zenét egyaránt alkalmazó, csaknem másfél órás látványos show tizenhárom akrobatát vonultat fel, a produkció egészét Dalí monumentális vászna inspirálta.


A 9x15 méteres alkotást Salvador Dalí 1944-ben - nyolcéves egyesült államokbeli tartózkodása idején - Leonide Massine koreográfussal együttműködve a Mad Tristan című baletthez festette. Az előadás díszleteit és jelmezeit is a katalán mester tervezte.

 

 

A balettet Richard Wagner Trisztán és Izolda című operája ihlette, a festmény a mű záró jelenétére utal. A kép a szürrealista mester művészetének több fontos jegyét mutatja. Dalí sokáig elveszettnek hitt alkotását a New York-i Metropolitan Opera díszletei között fedezték fel, majd egy európai magángyűjtemény vásárolta meg.

 

A festményt évtizedeken keresztül senki sem láthatta. 2010-ben az inkognitójukat máig féltve őrző svájci műgyűjtők Daniele Finzi Pascát keresték fel azzal, hogy műkincsüket egy álom és valóság határán kalandozó színpadi produkció részeként szeretnék látni.

 

Daniele Finzi Pasca rendezte a Cirque du Soleil legsikeresebb előadását, a bemutató óta több mint három millió nézőt vonzó Corteót, a világhírű kanadai Cirque Éloize legutóbbi három produkcióját, valamint a 2006-os torinói téli olimpia záróünnepségét is. Nemrégiben pedig a 2014-es Szocsi téli olimpia záró-, valamint a paraolimpia nyitóünnepségének rendezésére kérték fel.

 

verita2

 

Az előadásban a társulat felidézi a negyvenes évekbeli New Yorki-i kabarék és a spanyol bikaviadalok hangulatát, sőt Dalí életének számos legendás pillanatát is - áll a közleményben.

 

 

süti beállítások módosítása