Versszínházi előadást mutat be a Latinovits Színház

Tanuld meg ezt a versemet címmel látható a József Attila, Radnóti Miklós és Faludy György életét és munkásságát feldolgozó versszínházi előadás a Budaörsi Latinovits Színházban november 23-án, Turek Miklós előadásában.


A Latinovits Színház ajánlója:

József Attila, Radnóti Miklós, Faludy György. Mi a közös bennük? A kor, amelyben születtek és alkottak. Az előadás e három, majdnem egy időben született, de különböző életutat megjárt költőóriás eltérő személyiségét, élet- és világérzését mutatja be verseiken keresztül. Verseiken keresztül, melyek gondolatilag néha párhuzamosak és olyan mélyebb azonosságot sejtetnek, melyek mintha a magyar kultúra közös gyökeréről fakadnának. Ha egy számegyenesen kellene szemléltetnünk e három költő „életrevalóságát”, a zérushoz legközelebb József Attila helyezkedne el, Radnóti pedig valahol Attila és Faludy között félúton. Azonban mindhármuk költészetében megnyilvánul valami eltérő, de egyetemes igazság, mely mindannyiunk számára tanulságul szolgál.

 

jozsef radnoti faludy

 

Az előadás keretét Faludy Tanuld meg ezt a versemet című költeménye adja, mely tőle szokatlan pesszimizmussal, keserves jövőt jósol civilizációnknak. A vers érdekessége, hogy jóslata, mely a 80-as években - tehát még az ezredforduló előtt! - Kanadában fogalmazódott, szinte szó szerint megvalósulni látszik.


Különösen érdekes lehet középiskolai tanulók és tanáraik számára hatvan percben együtt látni, hallani e három költőt, mint mélyen gondolkodó és érző EMBER-t is, akik az elődökre épülő költészetükkel megalapozták mai irodalmunkat.


Az előadás mintegy esszenciája a Versszínház™ kilenc esztendeje indult versszínházi előadássorozatának, melyben Turek Miklós monodrámai formában mutatja be magyar költők életét és költészetét.

 

süti beállítások módosítása