Márta István szorosabb együttműködést szorgalmaz a fesztiválszervezők között

A fesztiválszervezők szorosabb együttműködésének fontosságáról beszélt csütörtöki győri sajtótájékoztatóján a Magyar Fesztiválszövetség elnöke.

 "Hiszek az összefogás erejében. Ha minél színesebb és értékesebb programokat tudunk cserélni vagy újakat létrehozni, azzal jól jár a (...) közönség is" - fogalmazott Márta István az MTI kérdésére a 97 tagszervezet, ezen keresztül mintegy kétszáz rendezvény érdekképviseletét ellátó tömörülés kétnapos közgyűlésének megnyitója után.


Megjegyezte: egy nagyobb produkció Magyarországra hozatala több éves szervezést és jelentős anyagi ráfordítást igényel, ugyanakkor a meghívások összehangolásával hatékonyabbá tehetnék a szervezést. Márta István úgy látja, akár közös szervezés vagy programok cseréje is szóba jöhet e téren, minden azon múlik, mennyivel tervezhetőek előre a hazai fesztiválok.

 

"Ezért nagyszerű a fővárosi kezdeményezés, ahol kimondatott, hogy 2015 és 2017 között 51-49 százalékos kormányzat-főváros elosztásban mintegy kétmilliárd forintot fordítanak a fesztiválok összehangolására, hogy Budapest világfesztivál-főváros legyen". A tervezhetőség révén emelni lehet az eltöltött vendégéjszakák számát - emelte ki.

 

marta


Márta István szerint az is járható út, ha saját struktúrát alakítanak ki a vidéki megyei jogú városok, utána pedig ezek szervezete keresne hidakat a fővárossal. "A kulturális decentralizálás nagyon fontos folyamat" - jegyezte meg, példaként említve, hogy a Filharmónia országos szervezete Pécsre költözött; "nem mindent Budapesten kell csinálni".


A szövegség igazgatója hangsúlyozta: Győr ilyen szempontból nagyon ideális helyen van, jóa helyi városmarketing, és adott az ilyen tevékenységhez szükséges gazdasági héttér is.

 

Simon Róbert Balázs fideszes győri alpolgármester az eseményen arról beszélt, hogy hét éve kezdett aktív városmarketingbe a kisalföldi megyeszékhely önkormányzata, amelynek a 2006-os választásokat megelőzően nem volt e témával foglalkozó részlege. Kitért ara, hogy 2008 és 2012 között megduplázódott a Győrben töltött vendégéjszakák száma, a korábban "egynapos városban" átlagosan két és fél napot töltenek a látogatók.


Mint elhangzott, a belváros-rehabilitációt és a fesztiválszervezést magában foglaló, a Mobilis interaktív kiállítóközpont létrejöttét is eredményező fejlesztések eredményeként Győr bekerült a tíz leglátogatottabb hazai település közé, és Budapesten kívül csak tradicionális fürdővárosok előzik meg.

süti beállítások módosítása