Rába Roland: "Összeesküvés-elméleteket gyártanak"

Rába Roland mesélt a Magyar Narancsnak többek között az Isteni műszak című filmben, illetve a Proton Színház Demenciájában játszott szerepeiről. Lapszemle.

 

A Magyar Narancs cikkéből:


"Véletlenül összejött, hogy mindkettőben orvost játszom. Elképzelhető, hogy van valami korszellem abban, hogy ez érdekli a rendezőket. Bodzsár Márk filmje inkább fekete komédia, nem azt boncolgatja, hogy mennyi az illegális eutanázia realitása Magyarországon, sokkal inkább annak az abszurditásáról szól, hogy van egy mentőcsapat, amelyiknek a vezetője úgy látja: nem biztos, hogy mindenkinek túl kell élnie a betegségét. Színészileg az okozott nehézséget, hogy rokonszenvessé vagy legalábbis ne feltétlenül ellenszenvessé tegyem a figurát. Mundruczó sokkal inkább társadalmi kérdésként beszél a témáról, bár a Proton Színház mostani előadása elég abszurd, vicces" - mesélte Rába Roland.

"Színészként általában harsány, végletes állapotban lévő, beteg karaktereket kapok. Ez alkat kérdése is. Nem feltétlenül vagyok olyan nagyszabású, harsány, erőszakos, mint amiket játszom, de az alkatomban benne van" - tette hozzá Rába Roland.


raba rolandFotó: Horváth Judit


A színházi világról szólva elmondta, képtelen mit kezdeni a "provokáció", illetve a "magyartalan" kategóriákkal. "Legutóbb például a kritikával kapcsolatban olvastam, hogy az egy maffia. Korábban számtalanszor hallottam ugyanezt Zsámbéki színházáról. A sértettségek miatt összeesküvés-elméleteket gyártanak, ami az egészet komolytalanná teszi" - fogalmazott a színész.

Rába Roland Pelsőczy Rékával és Bagossy Lászlóval visz közös osztályt a Színművészetin, erről így mesélt: "Színészként dolgozom a növendékekkel. Azokat a kétségeket, problémákat vetem fel nekik, amikkel én magam is találkozom. Most éppen harmadikosokkal dolgozunk, akik közül többen beugrottak különböző színházakba, vagy kisebb szinkronmunkákat vállaltak. Megkérdezték tőlem, hogyan tudják felvenni a pénzüket. A rendszer szerint vállalkozóknak kellene lenniük, holott diákok. Azt feleltem nekik, kérdezzétek meg a felsőéveseket, ők hogyan intézik. Itt kezdődnek a nem tiszta, nem érthető dolgok, a mutyizások. Erre szocializáljuk a fiatalokat" - nyilatkozta Rába Roland.

 

A teljes interjú a Magyar Narancsban olvasható.

 

süti beállítások módosítása