Téli szünetre vonult a Kultkikötő - Idén 50 ezer látogató érkezett

Lezárta színházi évadát a 8 éve működő Kultkikötő. A különleges atmoszférával rendelkező, 960 fős befogadóképességű Balatonföldvári Szabadtéri Színház júniustól szeptember végéig, 4 hónapon keresztül fogadta látogatóit a nyári szezonban.

 

A Kultkikötő beszámolója az elmúlt évadról:


A Nagy Viktor ügyvezető igazgató vezetésével működő Kultkikötő Balatonföldvár mellett Balatonlellén és Siófokon is megjelenik produkcióival. Ez év nyarán 150 előadásra közel 40.000 regisztrált látogató érkezett, az ingyenes pedig eseményekre közel 10.000-en. 2011 óta közel 40%-al nőtt a látogatottság. A hétvégi esték nagyszínházi előadásai mellett gyerekszínházi produkciók, kézműves-foglalkozások, koncertek, fotókiállítások, a Part Mozi keretében ingyenes filmvetítések, borkóstolók, csütörtökönként pedig stand-up produkciók várták a kikapcsolódni vágyókat.


A déli part színházi csomópontja, a Kultkikötő, méltán kedvelt nem csak a balatonföldvári közönség körében, hanem egy-egy különleges bemutatóra a Balaton északi partjáról, Somogy és Veszprém megyéből és a fővárosból is érkeztek vendégek. Ezen a nyáron a látogatók közel 30%-a távolabbról érkezett a Kultkikötő előadásaira.

 

kalapos no kicsi

 

A Kultkikötő az előadó-művészetek széles palettáját igyekszik bemutatni. Szinte minden, a szabadtéri környezet lehetőségei között működni tudó műfaj - vígjáték, tragédia, lélektani dráma, zenés est és musical, kortárs- és néptánc-előadás - szerepelt eddig a műsorban.

 

Többek között óriási érdeklődés kísérte a Quimby színház-koncertjét, a Kultkikötő és az Orlai Produkció közös bemutatóját, a Hippolyt-ot Mohácsi János rendezésében, a Tenki Réka és Fekete Ernő főszereplésével, Pelsőczy Réka rendezésében bemutatott Római vakáció pedig a nyár egyik legromantikusabb zenés estéjét hozta a nézők számára.

 

A Körúti Színház Mese habbal című vérbő komédiájában Koltai Róbert, a nagy sikerű Piaf-est-ben pedig Vári Éva volt visszatérő vendég. A Kultkikötő nyár-esti koncert-színházi kirándulásai sorában a Lövölde teret Kern András, Hernádi Judit és Heilig Gábor „hozta el”, a Csodalépés című estéjével pedig Rátóti Zoltán aratott sikert.

 

Fellépett Rúzsa Magdi is személyes dal-történeteivel, a kárpát-medencei folklór kincseire épülő Diószegi László koreográfus összeállításában bemutatott Balt Orient előadás (a Fanfara Complexa, a Zagyva Banda, a Válaszút Táncegyüttes, a Somogy Táncegyüttes, a Szászcsávási Zenekar és Antal Tibor közreműködésével) pedig spontán táncra sarkallta a közönséget. Ez év nyarán új „kultkikötős-műfaj” is született, hiszen a Pécsi Balett bemutatkozásával a klasszikus balett is a Balatonra érkezhetett Vincze Balázs Harangozó-díjas rendező-koreográfus Mozart zenéjére készített Banális viszonyok – édes finomságok című darabjával.


Október végétől a színpad és a nézőtér eszközeinek leszerelésével, raktározásával, a tereprendezés végeztével téli szünetre vonult a Kultkikötő. Az Összpróba Alapítvány által működtetett színház stabil és szerető otthonra talált a Balatonon. A „téli álom” azonban elmarad, hiszen az új évad előkészítése intenzíven zajlik, különleges produkciók és nemzetközi projektek is várhatóak a kilencedik évadban.

 

süti beállítások módosítása