X&Y és techno-diszkó táncelőadás - Frenák Pál, Sharon Eyal és Gai Behar érkezik a Trafóba

November 2-3-án láthatja a Trafóban a közönség Frenák Pál legújabb darabját, a férfi-nő kapcsolatot futurisztikus hálórendszerben megelevenítő X&Y-t. November 8-9-én pedig az izraeli Sharon Eyal és Gai Behar House című táncelőadásában valóságos techno-diszkóvá változik a Trafó színpada.

 

A Trafó ajánlója:


Frenák Pál legújabb előadásának − amelynek 2013 áprilisában volt az ősbemutatója a Trafóban − tere monokróm, minimalista, futurisztikus – a koreográfus által megálmodott és tervezett díszlet egy különleges fehér hálórendszer, egy képzőművészeti installáció, mégis nagyon is eleven, folyamatosan mozgásban van és reagál a táncosok mozgására. A fehér hálórendszerben pedig ott az ember, a férfi és a nő, tele kérdésekkel és kételyekkel. Függés és függőség, belegabalyodás és kapaszkodás, egyensúlyozás és lebegés, szakadás, elszakadás és szakítás: az x&y egyszerre az emberi viszonyok bonyolult hálózata és egy különös teremtéstörténet.

 

cie pal frenak xy Boczko Tamas 6

 

Frenák Pál a duó-szerkezet és a párkapcsolati viszonyok kapcsán így fogalmaz: „az ember nem sok dolgot választhat az életében, ám azt mindenképpen, hogy kivel éli le az életét, ki az, akivel megosztja azt. A saját tapasztalataim alapján azt vettem észre, hogy azok az emberek, akik párban vannak és képesek nagyon őszintén rezonálni egymásra, tovább élnek.

Az új produkcióban komoly szerepet kap a nagyszerű francia táncosnő Marie-Julie Debeaulieu, a társulattal három éve dolgozó fiatal, rendkívül tehetséges táncos, Holoda Péter és színpadra lép maga a koreográfus, Frenák Pál is. A negyedik főszereplő pedig kétségtelenül a tér. Frenák Pál számára az építészet mindig is fontos inspiráció volt és a fehér aszimmetrikus hálórendszer mint különös konstrukció izgatta az alkotót, hiszen olyan akár egy karakteres installáció, amely egyszerre segíti és akadályozza a táncosok mozgását és folyamatosan reagál a mozdulatokra.

 

DSC 3861 kicsi

 

A november 8-9-én látható izraeli House frissessége, fiatalos lendülete miatt éppúgy megférne egy techno klubban, mint a Trafó színpadán.


Sharon Eyal és Gai Behar – a két izraeli sztár – már egy évtizede dolgoznak együtt, tavaly pedig megalapították közös társulatukat is. Sharon Eyal előtte hosszú ideig a Batsheva Dance Company-ben táncolt, később koreografált, Behar pedig élőzenés, techno és underground eseményeket szervezett Tel Avivban. A House-ban a mozgás, a zene, a fények, a divat, a művészet és a technológia kihívó kísérletté egyesül.

 

DSC 4568 kicsi


Sharon Eyal és Gai Behar 2006 óta készít tánc koreográfiákat nem csak a Batsheva társulatának, hanem számos híres nemzetközi tánc társulatnak is. Nemcsak a kritikusok szentelnek nemzetközi szinten is egyre több figyelmet munkáiknak, hanem a legjelentősebb táncfesztiválok keresett fellépői is lettek.


House című darabjukat a látványos koreográfián és a nyolc tehetséges fiatal táncos precíz mozdulatain túl Ori Lichtik izraeli sztár-DJ zenéi és a Ma’ayan Goldman által tervezett egyedi ruhák teszik izgalmassá. A House látványos és fogyasztható, ezzel együtt azonban professzionális és művészi értéket hordozó előadás, amelyre a Batsheva-tanítvány Sharon Eyal személye a legnagyobb garancia.

süti beállítások módosítása