A Nemzeti Bányavirága a Játékszínben folytatja

Sebestyén Aba rendezésében tavasszal mutatta be a Nemzeti Színház Székely Csaba Bányavirág című darabját László Zsolt és Stohl András főszereplésével. A trilógia első része november 4-től a Játékszín műsorán látható.

 

Ajánló a darab elé:


Az erdélyi bányászfalvakban a bányák kényszerű bezárása miatt megnőtt a munkanélküliség. A mélyszegénység és kilátástalanság sok férfit kerget az öngyilkosságba vagy az alkoholizmusba. De mégis, az élet makacsul felüti a fejét.
Vajda Iván, a darab főszereplője a bánya bezárása óta munkanélküli. Haldokló apjával él együtt, két éve gondozza kényszerűségből, és tűri parancsolgatását. A ház gyakori vendége a csehovi orvosfigura, Csillag Mihály, aki biztosabb kézzel markolja a pálinkásüveget, mint a sztetoszkópot.


A városból érkezett Ilonka, Iván féltestvére, errefele rég nem látott energiát és életörömet csempész a ház életébe. Jöttétől az itteniek furcsa módon összezavarodnak, a kapcsolatok még zűrzavarosabbá válnak. Képes-e olyasvalaki javítani egy kis közösség sorsán, aki tele van életigenléssel, szerelemmel? Van-e kitörési lehetőség, vagy a problémák megoldására marad a kötél, ami nehéz örökségként száll nemzedékről nemzedékre?

 

jsz 023 portre 035-Edit-2

 

Székely Csaba fekete humorral átszőtt drámáját a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata közös produkcióként tűzte elsőként műsorra, az ő budapesti vendégjátékuk után kérte fel az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színház Sebestyén Abát, az ősbemutatót jegyző rendezőt, hogy a Nemzeti társulatával állítsa színpadra a művet.

Székely Csaba egy fiatal erdélyi írógeneráció üstököse, aki születésénél, neveltetésénél fogva magában hordozza Erdély szellemiségét, mégis kritikus szemmel tudja szemlélni környezetét. Szereplői felett nem ítélkezik, végtelen szeretettel formálja meg őket és tehetetlen aggódással szemléli vergődésüket.

 


A marosvásárhelyi előadás a 2011/2012-es évadban elnyerte a Pécsi Országos Színházi Találkozó legjobb előadásnak járó fődíját, a Bányavíz pedig az Örkény István Színház drámapályázatán 2012-ben első díjat nyert. Nemrégiben Székely Csaba a BBC Audio Drama Awards versenyében a legjobb szövegkönyv kategóriájában nyert díjat Ízlik a banán, elvtársak? című rádiójátékáért, melyet 2009-ben már díjaztak, szintén a BBC által meghirdetett nemzetközi rádiójáték pályázaton.

 

A drámatrilógia második része, a Bányavakság a Szkéné Színházban látható, Csizmadia Tibor rendezésében. Székely Csaba Bányavidék című drámakötete nemrégiben jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában.

  

bányavirág plakát 

 


Székely Csaba: BÁNYAVIRÁG

Iván LÁSZLÓ ZSOLT
Csillag Mihály STOHL ANDRÁS
Ilonka TOMPOS KÁTYA
Illés SZARVAS JÓZSEF
Irma, a felesége SÖPTEI ANDREA
Furulyás KERÉNYI RÓBERT

Díszlet- jelmeztervező: BARTHA JÓZSEF
Dramaturg: KESZTHELYI KINGA, PERCZEL ENIKŐ
Ügyelő: KABÓDI SZILVIA
Súgó: D. SZABÓ ERZSÉBET, DOBOS ERIKA
Rendezőasszisztens: TÜŰ ZSÓFIA, PETYI JÁNOS, SKRABÁN JUDIT

Rendező: SEBESTYÉN ABA

 

 

süti beállítások módosítása