Halász János: Átlátható módon zajlanak a színházigazgatói pályáztatások

Az állam támogatja az előadó-művészetet, de az állam befolyásától mentesen működhetnek a művészi közösségek - hangsúlyozta Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára a Magyar Teátrumi Társaság hétfői tisztújító közgyűlésén Budapesten.


"A magyar színházi világ minden tekintetben biztonságban van" - emelte ki az államtitkár, aki nagy előrelépésnek tekinti a plusz forrásokat. Az előadó-művészetek közül kiemelte a zenét, és megjegyezte, hogy a vidéki zenekarok 630 millió forinttal nagyobb támogatást kapnak jövőre.


Halász János leszögezte: az állam támogatja az előadó-művészetet, de az állam befolyásától mentesen működhetnek a művészi közösségek. Felidézte, hogy két hete a Magyar Színházi Társaság közgyűlésére is meghívást kapott, ahol szakmai egyeztetésre is sor került. Mint mondta, mindegyik szakmai szervezetet partnernek tekintik, és egyeztetni fognak velük minden olyan változásnál, amely az előadó-művészeti törvényt érintheti, és amelynek a minisztérium, vagy a kormány a kezdeményezője.

 

halasz janos

Fotó: 168ora.hu


Az államtitkár szerint a társasági adókedvezmény-rendszer bevezetése az elmúlt három évben a színházak anyagi biztonságát alapozta meg. Kiemelte, hogy gondolkoznak azon, milyen változtatások szükségesek a rendszer jobbítása érdekében. Ezzel kapcsolatban már elindult a háttérmunka a minisztériumban a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) kezdeményezésére, a folyamatban közreműködik a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság is.


Felhívta a figyelmet arra, hogy a TAO-kedvezménnyel összességében az állam adja minden színház esetében a legnagyobb támogatási összeget. A támogatási arányok áttekintését is tervezik a jövőben - tette hozzá.


Beszélt arról is, hogy zajlik a költségvetési törvény vitája, a jövő évi támogatási összegek ismertek. Rámutatott, hogy a minisztérium költségvetésben szerepel az a mintegy 1,6 milliárd forintos összeg, amely a jövő évben pályázatokon fogja segíteni a nem kőszínházi formában működő előadó-művészeti szervezeteket.


Az igazgatóválasztásokról szólva Halász János elmondta: szerinte a pályázatok átlátható módon zajlanak. Leszögezte, hogy ő maga is pályázat-párti, ezért e téren nem tervez változást.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása