Klebelsberg Kuno-hetet rendeznek a Kultúrkúrián

Koncertek, kiállítások, könyvbemutatók, színházi előadások várják az érdeklődőket a Klebelsberg Kuno-hét keretében november 11. és 17. között a Klebelsberg Kultúrkúrián.


November 11-én Hincz Gyula Erdély című kiállításának megnyitójával veszi kezdetét az ünnepi hét. A tárlat elsősorban a művész székelyföldi ösztöndíjasként készített, erdélyi tematikájú alkotásait állítja középpontba. A programot Kocsis István A fény éjszakája című darabjának budapesti ősbemutatója követi az Egri Gárdonyi Géza Színház előadásában - tudatta közleményében a kúria az MTI-vel.


Kedden tartják az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Gróf Bánffy Miklós emlékkiállításának megnyitóját, és levetítik a közéleti személyiség és művész munkásságáról és életéről szóló dokumentumfilmet.

 

Klebelsberg Kuno

 

November 13-án megkoszorúzzák Klebelsberg Kuno szobrát, este a Péterpál Könyvkiadó mutatja be két új kötetét: a Váradi Péter és Lőwey Lilla által szerkesztett Székely apostol című irodalmi fotóalbumot, amely Nyirő József székely író életét és műveit mutatja be, valamint a Déli-Kárpátok - Ősvárak - Szórványmagyarság új, honismereti fotóalbum sorozat első kötetét. A napot Visky András: Júlia - Párbeszéd a szerelemről című monodrámája zárja Dér Denisa előadásában.


Bemutatják Kurucz Gyula: Törpék és Mikulások című kötetét is, és pódiumestet tart a Komáromi Jókai Színház: Tetemre hívás című műsorában Arany János balladáiból és kései lírájából hangzik el válogatás Tóth Tibor, a teátrum igazgatójának tolmácsolásában.


Pénteken adják át a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat által alapított Klebelsberg Kuno-díjat, ezt a Hubay- nagydíjasok és tanítványaik koncertje követi. Lesz kerekasztal-beszélgetés A magyar kultúra külföldön a XXI. században címmel, a mesterkoncertek sorozatban pedig a Nemzeti Filharmonikusok tagjaiból alakult Grazioso Kamarazenekar előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

 

Az ünnepi hetet vasárnap egész napos program zárja: délelőtt misét mondanak Klebelsberg Kunoért a Pesthidegkút-ófalui templomban, irodalmi csapatvetélkedőt tartanak diákok és tanárok között, este tartják az Ábel és Ábel zenés ifjúsági színházi előadás ősbemutatóját a Marczi Stúdió előadásában.


A Klebelsberg Kuno-hét kísérő rendezvényeként november 8. és 18. között az érdeklődők megtekinthetik a Molnár Beatrix és Eisenmann József fotóiból válogatott kiállítást Arcok, helyek, művészportrék a II. kerületből címmel.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása