Évi 50 előadást terveznek a fertőrákosi barlangszínházban

Félszáz előadást tarthat évente, kora tavasztól késő őszig a fertőrákosi kőfejtőben kialakított teátrumban a Soproni Petőfi Színház - mondta el az MTI-nek Pataki András igazgató, aki szerint 30-40 ezer nézőt fognak vonzani az előadások.


"Nagy kulturális vonzerővel bíró operákat, operetteket mutatnak majd be itt" - jegyezte meg az igazgató, Lehár Víg özvegyét említve példaként. Ezt a veszprémi Petőfi Színházzal közösen vinnék színre a 780 fős közönség befogadására alkalmas egykori kőfejtőben.


"Messze túlmutat a működésünkön egy ilyen méretű program" - jegyezte meg Pataki András, aki szerint rendkívül széleskörű, határokon is átívelő együttműködés kell ahhoz, hogy teljesíteni lehessen a nemrég indult, kétmilliárd forintos felújítási projektben vállaltakat, valamint hogy színvonalas, közönséget is vonzó darabok kerüljenek a programba.

 

barlang

Fotó: kisalfold.hu


Az igazgató a terveik között említette, hogy levélben keresik meg a Kárpát-medence iskoláit, a diákok figyelmébe ajánlva Sopront, valamint a színházi programokat is. Így áprilisban, májusban az osztálykiránduláson résztvevők tölthetnék meg a színházi helyek egy részét.


Szavai szerint a "kiemelkedő magyarországi színházak", így a Nemzeti Színház és a Magyar Állami Operaház mellett más műhelyeket is megszólítanak, vendégjátékra éppúgy nyitottak a soproniak, mint például koprodukciókra. Arra is törekszenek, hogy bécsi komolyzenei együttesek bevonásával szervezzék meg a barlangszínház nyári programsorát - az ehhez szükséges tárgyalások már megkezdődtek.


Pataki András hozzátette: a társulat életében az is változást hoz, hogy - várhatóan 2015-ben - átadják a megújított soproni sportarénát, ahol szintén fellép majd a társulat. Október 25-én indult el és jövő év végén zárul a fertőrákosi kőfejtő felújítása. A beruházás során a Barlangszínházat teljes egészében felújítják, a színházi teret átalakítják, a színpadtechnikát korszerűsítik, a barlang történetének bemutatására pedig tematikus parkot rendeznek be.


Új fogadóépületet is emelnek, ahol a vendégek tájékozódhatnak majd a programokról, és jegyet is válthatnak az előadásokra. A beruházási összeg felét az építésre, a többit a technikára és a berendezésekre költik.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása