Civilizációk csapnak össze a szegedi balett premierjén

Az emberi közösségekről, a kultúrák egymás mellett éléséről szól a Szegedi Kortárs Balett új, Rítus című produkciója, melyet november 8-ától láthat a közönség a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában.

 

A társulat művészeti vezetője, a darab koreográfiáját készítő Juronics Tamás elmondása szerint a kétfelvonásos darab a szervezettebb és kevésbé civilizált társadalmak egyikük pusztulásával járó összecsapását mutatja be, azt a körforgást, amely során egy „túl civilizált” társadalom bukását az erősebbnek bizonyuló barbár közösségek felemelkedése követi.


Az alkotók nem szeretnének igazságot tenni abban a kérdésben, melyik az ember igazi természete - tette hozzá a Kossuth-díjas táncművész.

 

szegedi 1


A két különböző hangulatú felvonás zenéje erős kontrasztban áll egymással: az első részben a törzsi zenék ritmusait idéző, de mégis mai montázs hallható, míg a másodikban a bécsi klasszikusok első jeles mestere, Joseph Haydn muzsikája csendül föl.


A darab képi világát különleges fényeffektusok teszik misztikussá, a díszletek nélküli színpadon pedig a füst és a világítás teszi érzékelhetővé a teret.


A darab egy megújult társulatnak született, hiszen az évad kezdetén három új táncos érkezett Szegedre. A Rítus az első premier, amelyben a közönség találkozhat Bujdosó Annával, Takács Zsófiával és Hegedűs Tamással.


A Szegedi Kortárs Balett ajánlója:

 

A természetes, a nyers erővel és hittel teli élet mindig helyet követel. Ha kell, eltörölve kifinomultabb, „túlcivilizált” kultúrákat. Majd azok maradékán, romjain új rítusokban építi magát. Mígnem maga válik hasonlóvá az általa eltaposott világhoz. A körforgás állandó. Mindig jön újabb generáció, újabb horda. Rítusaik pedig segítik az adott közösség tagjait, hogy kontaktusba léphessenek a hitük lényegét és kultuszuk tárgyát jelentő transzcendens valósággal. Emberi és isteni énünk küzdelme végtelen és feloldhatatlan.

 

 szegedi 2

 

A Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház bemutatja: 
Rítus
táncjáték két felvonásban
 
Táncolják:
Bujdosó Anna, Czár Gergely, Csetényi Vencel, Hajszán Kitti, Hegedűs Tamás, Hortobágyi Brigitta,
Horváth M. Gergő, Kiss Róbert, Majer Gábor, Takács Zsófia, Zsadon Flóra

Zene: I. felvonás: Milan Savic
II. felvonás: Joseph Haydn - No. 39. Szimfónia

Fény: Stadler Ferenc
Jelmez: Bianca Imelda Jeremias
Koreográfus: Juronics Tamás
 
Forrás: MTI, Szegedi Kortárs Balett
 

süti beállítások módosítása