„Sit-down comedy” érkezik - Japán kabaré a Katonában

Tavalyi sikeres szereplésük után, november 13-án a Katona József Színház újra vendégül látja a Japán Alapítvány Rakugo történetek című előadását. 

A „sit-down comedy”-nek is nevezett szórakoztató produkció csípős nyelvű polgárokat és házsártos feleségeket idéz meg, egy párna és egy legyező társaságában.

 

 

Ez alkalommal a rakugo legrangosabb képviselői, Yanagiya Sankyo előadóművész, valamint Ryutei Saryu 6. generációs mester látogat el a Katonába, hogy a hazai közönséget is megismertesse a műfaj sajátosságaival. Történetfüzéreik segítségével betekintést nyújtanak a tradícionális japán komikum világába.

 

rakugo


Mi az a rakugo?

A nyugati "stand-up comedy" fordítottjaként japán „sit-down comedy”-ként is emlegetett rakugo műfaj megjelenése az Edó-korra tehető.
A sajátos japán elbeszélő stílus komikus történet elbeszélések füzére, mely mindmáig igen nagy népszerűségnek örvend a szigetországban.
A rakugo előadásmódja az egyéb színpadi előadóművészetekkel ellentétben semmiféle díszletet, illetve jelmezt sem igényel.
A rakugokanak nevezett előadóművész gesztusaival, valamint előadói stílusával, beszédtechnikájával egy személyben kelti életre történetei szereplőit, ragadja meg epizódjait a mindennapok történéseiből. A rakugoka előadóművész egy külön, elismert és megbecsült hivatás, melynek gyakorlásához hosszú évek gyakorlatai és képzései szükségesek.

 

süti beállítások módosítása