Dühöngő - Fővárosi premier a MU-ban

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem közös produkcióját a Zsámbéki Színházi Bázison mutatták be idén nyáron. A budapesti bemutatóra november 10-én kerül sor a MU Színházban.

 

Az alkotók ajánlója:


Egy másfélszobás sötét lakás, ami két embernek is alig elég, nemhogy háromnak. Egy húszas éveiben járó férfi, aki minden reggel hétkor kel, hogy kinyissa a cukorkás bódét. Egyetemistaként biztos volt benne, hogy megváltja a világot. Egy fiatal lány hozzáment ehhez a fiúhoz, aki valamikor szép volt, új és érdekes. Néhány év után már nem beszélgetnek egymással. Vasárnap délutánonként azt játsszák, hogy boldogok. Aztán egyszer csak becsúszik egy gyerek. „Valami nagyon el van itt fuserálva.”

Három színházi felsőoktatási intézmény koprodukciójában mutatták be John Osborne Dühöngőjét nyáron a Zsámbéki Színházi Bázison.

 

Dühöngö 85


A főszereplő Jimmyt alakító Marofka Mátyás frissen diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Krajcsi Nikolett - Alison szerepében - éppen júniusban végzett a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán. A rendező, Beczásy Áron pedig a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen államvizsgázott az elmúlt tanév végén.


A friss-diplomások játszótársai a színpadon Zeck Júlia, Boros Ádám és Terhes Sándor. A művet rendre előveszik a magyar színházak, számtalan feldolgozását láttunk már, de kevesen kísérleteztek azzal, hogy a huszonévesekre írt szerepeket valóban huszonévesek játsszák.

Dühöngö 16
Osborne 1950-es évek angol „dühöngőjében” a huszonévesek vergődései nagyon ismerősek: szűkös albérlet, anyagi gondok, függetlenül attól, hogy kinek van, vagy nincs diplomája. Rosszkedv és szorongás, melyben az áldott állapot terhes, és hangsúlyozza a pillanatnyi kilátástalanságot. A kamaszkor vad ábrándjai még átszűrődnek a huszonév családalapító, társadalomba beilleszkedés kényszerébe; a tizenéves generációs lázadás lassan magatehetetlenségbe „csendesedik”, és a cselekvő energia puffogásba fullad. Alkalmas-e egy szerelmi háromszög vihara, hogy átlépjük korlátainkat? Miből menekülünk „se veled – se nélküled” állapotokba? Egyáltalán hol kezdődik saját életünk, melyben képesekké válhatunk szeretni? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az alkalmi független társulat.

Az egyetemeknek köszönhetően a zsámbéki bemutató után az intézmények színpadain is előadta az alkalmi társulat a Dühöngőt, így az évad során évadban Budapesten, Kaposváron és Marosvásárhelyen is látható lesz az előadás. Ez az első olyan közös tehetséggondozó programja a három intézmények, mely a frissen végzett hallgatóknak ad közös bemutatkozási lehetőséget. A programot a Manna Egyesület segítségével sikerült létrehozni, az előadás megvalósulásában és a későbbi utaztatásban is jelentős szerepet vállal az ernyőszervezet.

Az előadás állandó játszóhelye fővárosi MU Színház, ahol havonta láthatja a közönség a Dühöngőt.

 

duhongo2

 

 

JOHN OSBORNE: DÜHÖNGŐ
Nádasdy Ádám és Ottlik Géza fordításának felhasználásával
 
Jimmy Marofka Mátyás
Alison Krajcsi Nikolett
Cliff Boros Ádám
Helena Zeck Júlia
Redfern ezredes Terhes Sándor

Díszlet: Ondraschek Péter
Jelmez: Mészáros Zsófia
Zenei munkatárs: Nyitrai László
Dramaturg, rendezőasszisztens: Barna Zsuzsanna
Produkciós vezető: Gáspár Anna
Rendező: Beczásy Áron

Budapesti bemutató:
2013. november 10. - 20:00
MU SZÍNHÁZ
 
További elődadások:
december 2.,3. - 20:00
 
A Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem közös produkciója a MaNNa támogatásával 

 

süti beállítások módosítása