Pintér Béla: "Egy saját színház kéne"

A Pintér Béla Társulat decemberben ünnepli 15 éves fennállását, és ez alkalomból előadják legsikeresebb darabjaikat is. A társulat vezetője ennek kapcsán nyilatkozott a Kultúrpart.hu-nak. Lapszemle.

 

A kulturpart.hu cikkéből:


"Mindenki hivatásszerűen űzi a színházat. Ez nem azt jelenti, hogy ebből meg lehet élni, pontosabban meg lehet élni, de nem jelent komoly keresetet. Épp ezért én minden színészt elengedek mindenhova, de egy kérésem van, hogy mindenki hozzánk, a társulathoz alkalmazkodjon, velünk egyeztessen. Nem vagyunk könnyű helyzetben, mivel 2010-ig folyamatosan nőtt a támogatásunk, mostanára viszont a felére csökkent" - számolt be Pintér Béla.

A kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy társulata egyszer önfenntartóvá váljon, Pintér Béla elmondta, ahhoz egy saját színház kéne, annak viszont nagy a rezsije. "Nyilván a TAO nem egy elhanyagolható tényező, hiszen lehetővé teszi, hogy a jegybevételek 80%-át visszaigényeljék a színházak. Nekünk nincs jegybevételünk, mert nem mi forgalmazzuk a jegyeket, tehát mi csak egy részét kapjuk meg a TAO-nak. A modell alapján akár önfenntartóak is lehetnének a színházak, viszont a jegyárakat nem lehet olyan magasra kalibrálni. Ezt nem lehet tisztán üzleti alapon csinálni" - tette hozzá.

 

pinter titkaink 2

Pintér Béla a Titkaink c. előadásban (Fotó: kulturpart.hu)

 

Pintér Béla elmondta, hogy legújabb darabja, a Titkaink bemutatója után valóságos roham indult meg a jegyekért, és nyilván ezt az előadást kellene most sokat játszani, de már régen eltervezték, hogy decemberben, a 15 éves évforduló kapcsán eljátsszák a legtöbb régi előadásukat.

 

"Mára már az is világossá vált, hogy kinőttük a Szkénét, kell a nagyobb hely, ezért olykor előfordulunk a Trafóban, és rendszeresen játszunk az Átriumban is, ahol 300 fős a nézőtér. Talán ott a hatalmas nézői igényt is ki tudjuk majd elégíteni. De nyitottak vagyunk mindenféle együttműködésre bármelyik színházzal vagy játszóhellyel" - hangsúlyozta a társulatvezető.


A kérdésre, milyen új darabok foglalkoztatják, Pintér Béla elárulta, Jeles András megmutatta neki Árvák című drámáját, ami nagyon elnyerte a tetszését, és elképzelhető, hogy megrendezi az Átriumban a társulatnak áprilisban. Ősszel pedig szeretné saját produkcióját bemutatni a Szkénében. "Ez is valamiféle szenvedéstörténet lenne, arról szólna, hogy valaki hogyan épül le. Hogy egy viszonylag jól funkcionáló figura hogyan süllyed egyre mélyebbre egy vélt szerelem miatt, és a végén hogyan öli meg a saját anyját. De ez még nagyon homályos" - részletezte Pintér Béla.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása