Rosmersholm - Újvidéki vendégjáték a Bárkán

November 15-én érkezik a Bárka Színházba az Újvidéki Színház. Ibsen: Rosmersholm című drámájának előadása után közönségtalálkozóra is sor kerül Kúnos Lászlóval, Gyarmati Katával és az előadás színészeivel.


„Ennek a műnek varázslatos atmoszférája van, amely átizzik a történet teljes mélységén: a malomárok titka, az öngyilkosság rejtélye, a különös hallgatások… a nagyon veszélyes és nagyon súlyos hallgatások, amelyek vulkánokat rejtenek…” – nyilatkozta Anca Bradu Ibsen Rosmersholm-járól, melyet a tavalyi évadban rendezett az Újvidéki Színházban.

 

A nagyváradi születésű Bradu a fiatal román rendezőgeneráció legfontosabb alakjainak egyike, aki rendezett már többek között Németországban, Franciaországban, Finnországban, Szerbiában, Magyarországon; jelenleg a szebeni Radu Stanca Színház rendezője és a szebeni Lucian Blaga Egyetem színházi tanszékének tanára. 

 

rosmeslholm


„Nagyon, nagyon régen láttam ilyen precíz, pontos előadást, ahol a színészek mindegyike tökéletesen, összehangoltan, egymásra odafigyelően, egymásból építkezve alkotott. És régen éltem meg a katarzist a nézőtéren. Ez most bekövetkezett” – fogalmazott Franyó Zsuzsa dramaturg az Újvidéki Rádióban.

Az előadást meghívták a kisvárdai Magyar Színházak Fesztiváljára, a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljára is és most a Bárkára is. Szilágyi Ágota a legjobb női mellékszereplő kategóriában kapott díjat, a díszlet pedig a legjobbnak járó elismerést nyerte el.

Közönségtalálkozó:

Mi Ibsen titka, mi a Rosmersholm dráma titka, mi a Bradu rendezte előadás titka?
A Bárka közönségtalálkozón ezekre a kérdésekre is keresik választ.

A beszélgetés résztvevői:


 - Kúnos László műfordító, aki nem csak több Ibsen-drámát ültetett magyarra, hanem Strindberget, Bergmannt és más skandináv írókat is,
 - Gyarmati Kata, az Újvidéki Színház művészeti vezetője, az előadás dramaturgja
 - és a Rosmersholm színészei.


A beszélgetést vezeti: Lőkös Ildikó.

 

süti beállítások módosítása