Megjelent az ötödik Ruszt életmű-kötet - Könyvbemutató a FilmesHázban

A Ruszt József életművét bemutató sorozat most megjelent, ötödik kötetének bemutatóját november 21-én, 18 órától tartják a budapesti FilmesHázban.


Az ötödik kötetben Ruszt József szellemi hagyatékában fellelt, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház létrehozásával és a Független Színpaddal foglakozó írásai olvashatók, 1982-83-ból.

 

A könyvbemutatón Both András, Gálffi László és Pap Lujza olvas fel.
A kötetet szerkesztői mutatják be: Nánay István és Tucsni András

Időpont: november 21. 18 óra
Helyszín: Filmes Ház (1092, Ráday u. 11)

 

ruszt5

 

Ruszt József a színházról:


"(...) a színház – kettős értelemben is, koncentrikusan és excentrikusan is – generációs összefogás eredménye, és ez különösen azokban a történelmi szakaszokban lényeges, amikor nagy lemaradásokat gyorsan akar a társadalom behozni. Ezekben mindig generációs szakadások vannak. Magyarul: egy színház generációs összeesküvés, és akkor talál hangot, és akkor lesz érvényes, ha a közönségben megtalálja a saját generációját. Éppen ezért tör előre világméretekben – Amerikától ma már, sajnos, Franciaországig és Angliáig – a kommersz és az úgynevezett tömegkultúra – bár ezt a kifejezést én nem szeretem, mert kategorizálni akar –, mert ki akarja tágítani ezt az összeesküvést a legszélesebb társadalmi rétegekre és összemosni benne a generációkat. De Londonban is ugyanolyan padláson vagy pincében fogsz verssel adekvát színházat, dallal adekvát zenét hallani, és nem a stadionokban."

 

süti beállítások módosítása