Roberto Zucco - Horvát rendező a Maladype Bázison

Roberto Zucco, a hírhedt sorozatgyilkos történetét Ivica Buljan horvát rendező viszi színre a Maladype Bázison.

 

A Maladype ajánlója a darab elé:


Az igaz történeten alapuló dráma egy valódi idegtépő pszicho-thriller, amelyben a hírhedt sorozatgyilkos, Roberto Zucco sötét kalandjait követjük nyomon; egy olyan fiatalemberét, aki különösebb ok nélkül követett el borzalmas bűnöket. Az olasz származású Roberto Succo azért kerül 18 évesen börtönbe, mert kegyetlenül meggyilkolja a szüleit. Öt évvel később megszökik a börtönből és három országon keresztül állandóan szembeszáll a rendőrséggel. Folyamatosan változtatja a személyazonosságát, így rettenetes tettei – gyilkosságok, betörések, erőszak – mind felderítetlenül maradnak.

 

Maladype

 

A rendezőről


Ivica Buljan rendező egyike a legsikeresebb horvát rendezőknek. Színháza tökéletes egysége mozgásnak, szövegnek, látványnak és zenének, magabiztosan nyúl a kortárs drámákhoz és egyúttal képes radikálisan újragondolni a klasszikus műveket. 1998 és 2002 között a Horvát Nemzeti Színház (Split) rendezője volt, de karrierjének nagy részét független rendezőként töltötte. Szlovéniában is gyakran dolgozik, ő a szlovén Mini teater egyik társalapítója, melyet azzal a céllal hoztak létre, hogy kortárs szerzők műveit vigyék színre. Ő volt az első olyan nem szlovén származású művész, akit az ország Prešeren-díjával kitüntettek.

 

2003 óta a Zágrábi Nemzetközi Színházi Fesztivál igazgatója, amely úttörő színházi munkákat mutat be a horvát fővárosban minden év szeptemberében.

 

Buljanra jellemző, hogy a színházon kívüli világból választ magának munkatársakat, hogy képes nagyon erős szellemiséget létrehozni a csapatban, amellyel épp együtt dolgozik, és hogy a színészeivel rendkívül megerőltető fizikai gyakorlatokat végeztet annak érdekében, hogy tiszta fejjel, koncentráltan tudjanak dolgozni.

 

Ivica Buljan

 

 

A produkcióról

 

A Maladype Színházban rendezett előadása három nyelven játszódik: magyarul, angolul és olaszul. 

 

A Maladype Színháznak és a Mini teaternek nem ez az első közös előadása, 2012-ben Balázs Zoltán hét szlovén színész közreműködésével rendezte meg Ljubljanában a Trisztán és Izoldát, amely előadás ugyanebben az évben szerepelt a 47. Maribori Borstnik Nemzetközi Színházi Fesztivál versenyprogramjában.

A ljubljanai Mini teater, a zágrábi Novo Kazališteés a budapesti Maladype Színház koprodukciója a Puppet Nomad Academy 3 és az Experimental Theatre Academy nemzetközi európai projektek keretein belül, az Európai Bizottság Kultúra 2007-2013 elnevezésű programjának támogatásával jött létre. Az előadás kizárólag a szerző nézőpontját tükrözi, annak tartalmáért az Európa Bizottság nem vonható felelősségre. A projektet továbbá támogatta a Horvát Köztársaság Kulturális Minisztériuma, a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma, Ljubljana és Zágráb város önkormányzata.

 

Roberto Zucco - proba
Rendező: Ivica Buljan
Jelmez: Ana Savic Gecan
Díszlet: Son.DA
Dramaturg: Robert Waltl
Játsszák: Senka Bulic, Kerkay Rita, Lazók Mátyás, Lendváczky Zoltán, Orosz Ákos, Páll Zsolt, Tankó Erika

A budapesti bemutatót (2013. november 23.) egy ljubljanai (2013. november 28.) és egy zágrábi (2014. január vége) bemutató követi.

További budapesti előadások:
2013. november 24. 19:00 (Maladype Bázis)
2013. november 25. 19:00 (Maladype Bázis)
2013. december 18. 19:00 (Maladype Bázis)

 

 

süti beállítások módosítása