Győr városa újra felállítja a Radnóti-szobrot

Győr mindent megtesz azért, hogy 2014. november 9-én, Radnóti Miklós halálának évfordulóján ismét álljon a költő szobra - jelentette be Borkai Zsolt, a város polgármestere szerdai győri sajtótájékoztatóján.


Radnóti Miklós Győr és Abda között álló szobrát egy autó döntötte le november 17-én. Melocco Miklós 1980-ban felállított alkotása két részre tört. Az összetört szobrot nem lehet helyreállítani, azonban a töredékeket mintának használva, azonos anyagból azonos értékű másolat készülhet az alkotásról - jelentette ki Melocco Miklós a sajtótájékoztatón.


A szobrászművész az MTI-nek elmondta, hogy a mai eljárásokkal tökéletes, az eredetivel milliméteres pontossággal megegyező másolat jöhet létre. Melocco Miklós hozzátette, hogy a szoborhoz vezető macskaköves út elejét, amelyen Radnóti biztosan végigment, le kellene zárni egy tájba illő tárggyal.

 

radnoti-szobor

 

"Az az autós, aki a ködben nekiütközött Radnóti szobrának, azért tette, mert eltévedt, és módja volt felhajtani arra az útszakaszra, amelynek végét az emlékmű zárta le" - fogalmazott a művész.


Borkai Zsolt polgármester elmondta: Győr jövő évi költségvetésében szerepelteti a szobor felújításának eddig még nem ismert költségeit, és mindent megtesz annak érdekében, hogy Radnóti halálának évfordulójára az alkotást újra felállíthassák.


A helyreállításra érkező felajánlásokkal összefüggésben a polgármester arra kérte az adományozókat, hogy az összegeket fordítsák más érdemes célok segítésére, mert a költségeket a város magára vállalja.


Radnóti Miklós szobrát Győr és Abda határában 1980-ban állították fel azon a helyen, amelynek közelében a költőt más zsidó foglyokkal együtt egy halálmenetben agyonlőtték.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása