Piros Ildikó a Hadik Szalon ünnepi vendége

Harmadik születésnapját különleges esttel ünnepli a Hadik Irodalmi Szalon november 27-én.

 

3 éves a Hadik Irodalmi Szalon

 

2010 őszén egy merőben új, az irodalom és társművészetek összekapcsolását középpontba állító, széles nyilvánosságnak szóló programsorozattal indult útjára Juhász Anna irodalmi menedzser sorozata, a Hadik Irodalmi Szalon.

 

2010 novemberében a háziasszony vett egy nagy levegőt, és felkereste az épp felújítva megnyílt Hadik Kávéház művészeti vezetőjét, Bosznai Tibort, s előállt ötletével: egy irodalmi, művészeti szalont szeretne megvalósítani, és kézenfekvő, hogy a lakásával szemközti, irodalmi múlttal rendelkező Hadik Kávéházban tegye mindezt, ahol egykor Karinthy, Kosztolányi, Németh Andor, Bőhm Aranka és Déry Tibor is "hazajártak". Bosznai Tibor üdvözölte az ötletet, és elindult a Szalon - Bonta Gáspárral közös szervezésben, Gordon Eszter közreműködésével, aki az esteket fotózza. A havonta egyszer jelentkező, tematikus estek azóta is minden alkalommal teltház előtt zajlanak.

hadik2
A születésnapi estről:

Vendégként köszönthetik Sárközi Mátyás József Attila díjas írót, aki színes életpályája, a művészeti, irodalmi életben gazdag örökséget maguk után hagyó felmenői okán az egyik legizgalmasabb alkotó. 1956 óta Londonban él, de rendszeresen látogat haza Magyarországra. Így teszi ezt novemberben is, hogy részt vegyen a Hadik Irodalmi Szalon születésnapi estjén.

 

Sárközi Mátyás volt a müncheni Szabad Európa Rádió, valamint a londoni BBC magyar osztályának munkatársa, volt képzőművészeti galériája Londonban, elbeszéléseket, karcolatokat, irodalmi cikkeket és kritikákat ír. Rendszeresen publikált az Új Látóhatárban és az Irodalmi Újságban. Édesanyja, Sárközi Márta irodalmi, művészeti összejövetelei, házi szalonjai legendásak Budapesten. Édesapja Sárközi György író, szerkesztő. Nagyapja, Molnár Ferenc író, az egyik legnépszerűbb színpadi szerző, akinek A Pál utcai fiúk című regénye számos országban kötelező olvasmány.

Sárközi Mátyás beszélgetőtársa Lator László költő, műfordító lesz, aki 2011-ben már volt a szalon vendége a Kass János emlékére rendezett esten. Lator László sok szálon kötődik Sárközi Mátyáshoz: barátságuk évtizedes, költőként a Sárközi Márta és Illyés Gyula szerkesztette Válasz című lapban indult.

 

hadik no32

 

Az est vendége lesz Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, aki számtalan Molnár Ferenc feldolgozásban szerepelt. "Mi, színművészek egy kivételezett helyzetben vagyunk, a színpad egy sziget, mi ott élünk. Vegyük ki ezt a szigetet az országból, és ahogy Márai is írja, az életben fontos az irodalom, a zene, a művészetek, minden más csak napi hír vagy történelem. Mi jelen pillanatban a napi hírekben élünk és nem mindig túl jól, pedig valójában sokat segítene az embereknek, ha legalább egy kissé a hírektől, a mindennapoktól a színház felé tolódna el az életük. Mert a hétköznapi megváltások szintjén tudunk rájuk hatni, nem a nagy egészben, csak amik a napi pillanatokban történnek. Ha egy jó színdarab sugall valamit, a néző "megváltódik" a következő napra. Nekünk, színészeknek pedig csak ezzel szabad foglalkozni, hiszen a jóisten megáldott bennünket ezzel az adománnyal, hogy egy emelt térben eljátszhatjuk mások életét. Ami a sajátunk" - vallja Piros Ildikó.


Ellátogat a Hadikba Simkó-Várnagy Mihály csellista és édesanyja, Várnagyné Czettner Vera hegedűművész, valamint édesapja, Várnagy Mihály brácsaművész is, hogy együtt adjanak egy izgalmas koncertet - századfordulós kávéházi zenéket és átiratokat játszanak majd. Érdekesség, hogy a mini-koncerten szokatlan hangszerek szólalnak meg együtt: a barokk viola d'amore hangzásához az elektromos silent cello társul.

Az esten felvágják a Hadik születésnapi tortát is! Háziasszony: Juhász Anna. Belépőjegy: 500 Ft, a helyszínen váltható. A belépés regisztrációhoz kötött, melyet megtehetnek az anna_juhasz@hotmail.com címen.

 

Ünnepi csillagtúra
3. születésnapi est a Hadik Irodalmi Szalonban
2013. november 27. 19.00

 

süti beállítások módosítása