Kivándorlás-történetek és osztálytermi előadás a Katonában

November végén két bemutatót tart a Katona József Színház. A nagyszínpadon a modern kori kivándorlást bemutató Illaberek lesz először látható, a Sufniban és több középiskolában pedig az Üvegfal mögött című előadást mutatják be. A Robert Merle regénye alapján készült produkció a Katona első osztálytermi előadása.

 

Illaberek

Az Illaberek a mai magyar társadalom egyik fontos jelenségét, a kivándorlás témáját járja körül. Jól ismert karakterekkel találkozhatunk, olyan élethelyzetben levő emberekkel, akiknek problémái különböznek, a választott megoldásuk azonban ugyanaz: otthonuk elhagyása, életük újrakezdése egy másik országban.

 

Illaberek- Székely Péter

Fotó: Székely Péter

 

Az előadásban többek közt Elek Ferenc, Rajkai Zoltán, Rezes Judit, Pelsőczy Réka és Tasnádi Bence látható, a rendező Máté Gábor. Decembertől az Illaberek több előadása után különleges közönségtalálkozót szervez a színház, ahol a nézők és meghívott vendégek beszélgethetnek, vitatkozhatnak az előadásban felvetett kérdésekről. 

 

Máté Gábor rendező az Illaberekről:

 

"Az első szándékunk az volt, hogy egy igazi, klasszikus értelemben vett színdarabot iratunk a kivándorlásról, ám ez az elképzelésünk dugába dőlt. Utána volt egy időszak, amikor abban bíztunk, hogy Bagossy László létrehoz egy előadást ebben a témában. Ő végül ilyen-olyan okokból A végítélet napját rendezte meg Ödön von Horváthtól, és tény, hogy jó döntésnek bizonyult egy bevált, megírt darabhoz nyúlnia. Ugyanakkor a magam számára sem tudtam volna megnyugtató magyarázatot adni, hogy miért is nem dolgoztuk fel a kivándorlás témáját, és miután annyira gyáva dolognak tartottam volna ezt, így most nekiálltunk. (...)

 


Nem nagyon tudok irónia nélkül élni és gondolkodni. Ez egy ironikus előadás lesz, attól függetlenül, hogy komoly a téma. De hát nem nagyon lehet máshogy. A kivándorlás nyilvánvalóan kétségbeesett vállalkozás: valaki elégedetlen a sorsával, hol ezért, hol azért, és a sorsának jobbítását, megjavítását várja ettől a radikális lépéstől. Anyagi és erkölcsi értelemben, de életminőség tekintetében mindenképpen. Ugyanakkor az is ironikus, hogy miközben mi magyarok sokszor élhetetlennek érezzük a városainkat, a külföldiek szívesen visszajönnek, hogy újra itt lehessenek. (forrás: katona.postr.hu)

 

 

Üvegfal mögött

 

1968. március 22., Nanterre. A Sorbonne kihelyezett bölcsészkarának egyik üvegablaka mögül kihajol egy kerek arcú szociológia szakos fiú és utolsó szál cigarettáját a bölcsészkari építkezésen dolgozó 20 éves algériai vendégmunkásnak, Abdulnak dobja. Az egyetemi büfében Lucien utolsó frankjait szendvicsre költi, a kávé most luxusnak számít, tekintve, hogy az őszi ösztöndíját sem kapta még meg. Jacqueline homályos tartalmú üzenetet csúsztat be a fiúkollégium egyik ajtaja alatt. Denise és 140 diáktársa elfoglalják az egyetemi hatalom jelképének számító professzori tornyot.

 

uvegfal mogott domolky daniel

Fotó: Dömölky Dániel


Robert Merle regénye alapján készül a Katona József Színház első osztálytermi előadása, az Üvegfal mögött. Az 1970-ben írt mű az 1968-as párizsi diáklázadások aktív és passzív résztvevőinek életéről, politikai és morális beállítottságáról ad képet.

 

A Katona unikális előadása a kor hangulatát, a fiatalok érzéseit és motivációit mutatja meg, Kovács D. Dániel, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatójának a rendezésében. Az előadáshoz – tantermi környezetben – egy „Demokrácia játék” is kapcsolódik majd. Szereplők: Borbély Alexandra, Dankó István, Kovács Lehel, Ötvös András és Pálmai Anna. A darabot először az Eötvös József Gimnáziumban játsszák november 28-án, 29-től pedig a Sufni műsorán is látható.


Iskolák számára az előadás ingyenes.


Forrás: Katona József Színház

 

süti beállítások módosítása