A muzsika hangja - Világhírű musical Zalaegerszegen

December 13-án mutatták be a Hevesi Sándor Színházban A muzsika hangját. A hazai zenés színpadok állandó kedvencét, a világhírű musicalt Zalaegerszegen Moravetz Levente rendezi.

 A színház ajánlója:


A második világháború előestéjén a szomszédos Ausztriában játszódó, valós eseményekre épülő történet világszerte az egyik legnépszerűbb musical. Georg von Trapp, az első világháború legendás hajóskapitánya felesége halála után nevelőnőt keres hét gyermeke mellé. Mária apácának tanul a Nonnberg Apátságban, ám a zárda főnökasszonyának utasítására egy évre elhagyja a zárdát, és nevelőnőként szolgál a Trapp-kastélyban.

 

A katonásan nevelt gyerekek megszeretik az életvidám, kedves apácanövendéket, aki a szigorú házirend ellenére énekelni is megtanítja őket. Mária a zord tengeri medve szívébe is belopja magát... A közelgő világháború azonban véget vet az idilli hétköznapoknak. 1938-ban Hitler Ausztriát a Német Birodalomhoz csatolja. Trapp kapitány kényszerhelyzetbe kerül: vagy behódol, vagy családjával együtt menekülnie kell.

 

Download-71.aspx

 

Egy kis történelem:

 

A muzsika hangja eredetileg egy amerikai zenés filmdráma, amelyet Robert Wise rendezett 1964-ben. A filmet Hollywood egyik klasszikus musicaljeként tartják számon és jelentős előrelépést hozott Julie Andrews színésznő számára. A legendás produkció öt Oscar-díjat kapott és a zenés színpadok kedvence évtizedek óta. A Budapesti Operettszínházban például 18 éven át szerepelt a repertoáron, kétféle feldolgozásban is.
 Erős társadalmi-történelmi mondanivalójának és slágeres dalainak köszönheti világhírnevét.

 

mh

 

Moravetz Levente A muzsika hangjáról:

A musical témája a mai napig érvényes - fogalmazott Moravetz Levente. Megjegyezte, hogy az előadásnak rejtett üzenete is van: egyetlen ember csak keveset tehet, de a "kevés lehetőség nem adhat menlevelet", hogy meg se kíséreljünk tenni valamit.
Beszélt arról is, hogy a zalaegerszegi színháznak nincs forgószínpada, ezért választani kellett: a sok helyszínes darabot hosszú átállásokkal, vagy jelzésszerű díszletekkel oldják meg. Végül az utóbbi mellett döntöttek; Húros Annamária díszlet-és jelmeztervező ötletei nyomán egy-egy elemmel jelzik az adott helyszínt, a kápolnát, a zárdát, az apáca főnökasszony irodáját, a koncerttermet vagy a Trapp-kastélyt.
Moravetz Levente - aki első alkalommal rendez Zalaegerszegen - örömét fejezte ki, hogy az általa színre vitt darabban a "legkisebb szerepeket" is olyan színészek kapták, akik korábban főszerepekben tűntek fel. Mint fogalmazott, ez azért is fontos, mert egyetlen rosszul elmondott mondat tönkreteheti a produkciót.

 Download-72.aspx
 
Richard Rodgers – Oscar Hammerstein II – Howard Lindsay – Russel Crouse:
A MUZSIKA HANGJA
 
fordította: Bátki Mihály
a dalszövegeket fordította: Fábri Péter
Maria Reiner, apácanövendék - Foki Veronika / Kátai Kinga e.h.
Georg von Trapp kapitány - Bot Gábor
Zárdafőnökasszony - Debrei Zsuzsanna
Elsa Schraeder - Kovács Olga
Max Detweiler - Kiss Ernő Jászai-díjas
Berta főnővér - Pap Lujza
Margit nővér, a növendékek felügyelője - Magyar Cecília
Zsófia nővér - Lőrincz Nikol
Franz, az inas - Bálint Péter
Frau Schmidt, a házvezetőnő - Czegő Teréz
Trapp kapitány gyermekei:
Liesl - Kováts Dóra / Misurák Tünde
Friedrich - Németh Bálint / Csuka László
Louise - Kovács Nikolett / Standi Szilvia
Kurt - Kozma Alex / Herold Levente
Brigitte - Szűcs Enikő / Hecker Kíra
Marta - Tóth Csenge / Horváth Szidónia
Gretl - Miklós Vivien / Félegyházi Anna
Díszlet – jelmez: Húros Annamária
 
Koreográfus: Stefán Gábor
Zenei vezető: Máriás Zsolt
Korrepetitor: Kovács Kata
Énektanár: Farkas Erzsébet
Karmester: Kovács Kata
Ügyelő: Horváth Zoltán
Súgó: Jurina Beáta
Rendezőasszisztens: Lengyel Noémi
Rendező: Moravetz Levente
 
Forrás: Hevesi Sándor Színház, Színház.hu, MTI, Fotó: Varga György
 

süti beállítások módosítása