'Megosztott figyelemmel létezem' - Villáminterjú Barta Dórával

Párkapcsolatok mélylélektani boncolgatására különösen alkalmas a tánc - véli Barta Dóra táncművész-koreográfus, aki Hoffmann meséit állította táncszínpadra a Nemzeti Táncszínházban november végén. A darab legközelebb december 29-én látható. Villáminterjú.

A Nemzeti Táncszínház interjúja:

 

barta dora


Offenbach operája egy nagyon intenzív belső világ. Mi ragadott meg benne? Mi az a művészi gondolat, amely ezen a cselekményen akarja megmutatni magát?
BD: Hoffmann meséi a csapongó képzelet és az emberi jellemek sokféleségének, látványos keverése. Nagyon szépnek és átdolgozásra izgalmasnak találom az alapműben lévő három szerelemérzet szimbólumrendszerét. Olympia, - amikor a férfi a szerelembe szerelmes, még azt sem veszi észre, hogy szerelmes szerelmének tárgya valójában egy bábu. Csak az esztétikum és az érzés kifejezése, ami őt megfogja. Antónia, - az érzések megtapasztalása, de narcisztikusan, amikor a nő mélyebb érzelmeibe szeret bele, de nem látja át, hogy ezek a mélyebb érzések nem neki szólnak, Antónia a zene és az édesanyja lelki lekötelezettjei. Giulietta,- a testi szerelem, amelyért eladja a férfi még a lelkét is, csak húst kapjon. És a keretjáték Stella-ja, a bálvány, az elérhetetlen, az idea. Úgy vélem párkapcsolatok mélylélektani boncolgatására különösen alkalmas a tánc. Az operából ismert cselekményt részletesen nem követem, elsősorban az érzetekre koncentrálok. Kerettörténetet viszont újat készítek, továbbá érdekel a sorsok mögött meghúzódó irónia, olykor a humor is.

badora hoffman
Milyen stílusokkal és hangsúlyokkal nyúlsz a témához? Milyen összbenyomást akarsz elérni/kelteni?
BD: A három különböző viszonyt egymástól markánsan elkülöníthető táncos formanyelven kívánom megszólaltatni. Az eddigi alkotásaim során is szívesen kísérleteztem a mű által inspirált mozdulat milyenségével. Mint mikor a festő ecsetkezelése lesz egészen más. A főbb karakterek határozzák majd meg az adott történet koreográfiai jellegét. Mintha három különböző alkotó készítette volna, mert nincs azonos szerelem, csak mindig más. A zenei szerkesztésben hallhatóak lesznek az ismert klasszikus operai áriák, melyhez korszerű zenei motívumokat társítok majd.

 

Dori kisfiaval(fotó: Barta Dóra Facebook Official)

 

Idén babád született és tánctagozatot építesz Kecskeméten. Milyen kihívások várnak még Rád az évadban?
BD: Saját együttesemnél, a Badora Társulatnál és a Kecskeméti Katona József Színháznál is két-két bemutató vár az évadban. A temérdek dologban rengeteg segítséget kapok társamtól, családomtól. Rájuk mindig számíthatok.  Anyaként látom a világot, most minden más. Eltolódnak a számomra megszokott súlypontok, láthatóvá válik a szakmámon túli világ. Az összes tapasztalatom és szervezőkészségem latba vetem napról-napra, hogy a tőlem megszokott munkabírással, odaadással vezessem a teátrum frissen alakult balett-karát. Megosztott figyelemmel létezem, mintha ikreim születtek volna.

 

Forrás: Nemzeti Táncszínház 

 

 

süti beállítások módosítása