Verdi 200 - Jonas Kaufmann bemutatkozik A végezet hatalmában

Az év utolsó premierjét tartják szombaton a Bajor Állami Operaházban, a Verdi-év alkalmából A végzet hatalma kerül színre úgy, hogy Anja Harteros és Jonas Kaufmann egyaránt először énekli az opera női, illetve férfi főszerepét.

A sztártenor Kaufmann Alvaro szerepében lesz hallható, a híres drámai szoprán, Anja Harteros pedig Leonoraként lép színpadra. A Bajor Állami Operaház 2013-as nyári Don Carlos- és 2012-es Lohengrin-előadásának rendkívüli sikere is ehhez a pároshoz fűződik.

 

Jonas Kaufmann

 

A végzet hatalmát a Jeruzsálemben született Aser Fis (Asher Fisch), a Párizstól New Yorkon át Los Angelesig keresett karmester vezényli. A rendező a salzburgi Don Giovanni-rendezése óta híres-hírhedt Martin Kusej, aki az előző évadban Dvorák Ruszalkáját és Verdi Macbeth-jét állította színpadra. A produkciók idén is repertoáron maradnak, így a Münchenben látható Kusej-rendezések száma háromra nő.


A darabról a színház honlapján megjelent ismertetőben Kusej azt a gondolatot emelte Francesco Maria Piave szövegkönyvéből, hogy a gőg súlyos, akár háborús következményekkel, gyilkossággal, békétlenséggel jár. A vallásban keresett végső megnyugvást pedig a sors hatalma teszi lehetetlenné a hősök számára.


A végzet hatalma ősbemutatóját 1862-ben Szentpéterváros tartották, 1869-ben azonban Verdi átdolgozta operáját.

süti beállítások módosítása