Közellenség - Zenés uszítás a Magyar Színházban

Tasnádi István Heinrich von Kleist elbeszélése nyomán írt Közellenség című darabját mutatta be december 21-én a Magyar Színház Horváth Lajos Ottó főszereplésével, Vidovszky György rendezésében.

phoca thumb l dsc 2793 resize

Fotó: Amdala.hu / Juhász Melinda, Dóka Attila


A Magyar Színház ajánlója:

 

Kohlhaas Mihály, barndenburgi lókereskedő egy csapat lóval a lipcsei vásárba tart, amikor tronkai Vencel várnagya megállítja, és a továbbhaladás zálogaként elveszi tőle két gyönyörű, fekete lovát, azt ígérvén, hogy visszakapja őket, ha majd Kohlhaas kiváltja az utazáshoz szükséges passzust. Miután Kohlhaas Drezdában megtudja, hogy a tronkai Vencelnek nem volt joga úti okmányokat kérni, visszatér, hogy elhozza lovait, de közben a munkára befogott Kanca és Csődör állapota súlyosan leromlott, az őrzésükre otthagyott szolgáját megverték.

 

Kohlhaas hiába kér jogorvoslatot a szászországi választófejedelemtől, kérvényét elsüllyesztik, bármilyen jogi fórumhoz fordul, a hatalom korrupciójával és önkényével találkozik, ezért – tehetetlenségében – néhány hónappal később kegyetlen és véres bosszúhadjáratba kezd a tronkai Vencel ellen. Városokat éget fel, hogy felkutassa az otthonából elmenekült várurat. Hamarosan kisebb hadsereg gyűlik köré az elégedetlenkedőkből. Még Luther Márton is fogadja, hogy jobb belátásra bírja, de Kohlhaas nem enged igazából, és folytatja a küzdelmet...

Mindezt Kohlhaas lovainak (a Kancának és a Csődörnek) elbeszéléséből látjuk megelevenedni, akik egy sintértelepen várják az utolsó döfést. Javíthatatlan a világ. Vagy mégsem?

 

phoca thumb l dsc 0233m resizeFotó: Amdala.hu / Juhász Melinda, Dóka Attila

 

Vidovszky György rendező az előadásról:

 

"A Magyar Színház Kibelátó-programja foglalkozik a Közellenséggel. Két osztály végigkísérte a próbafolyamatot, közösen elemeztük a darabot, a főpróbahéten pedig tesztközönségnek ültek be. Később elő- és utófoglalkozás kérhető hozzá. Ez nem irodalomóra, hanem magával a témával foglalkoznak majd. A darab komplex erkölcsi felvetése sokfelől megközelíthető. Beszélnek majd az igazság kérdéséről és a bosszúról. Egyáltalán, miért alakult így a történet, kinek van igaza, meddig terjedhet az önbíráskodás? Ki a felelős a bosszúért? Az benne az izgalmas, hogy többféle szinten, más és más élettapasztalattal ragadható meg a probléma. (...)

Azért választottam ezt, mert tavasszal Berlinben láttam a Kohlhaas-történet egyik Kleist-átiratát; látványos-ügyes előadás volt, de apolitikus. Ez bosszantott. Tudom, Németország most megengedheti magának, hogy Kohlhaas Mihályról így beszéljen. Nálunk viszont nagyobb a tétje a történetnek. Mindenféle politikai elfogultság nélkül kijelenthetjük: az elmúlt húsz évben teljesen elvesztette az ország a bizalmat, hogy a minket irányítók, a felettünk döntéseket hozók a mi érdekünkben tesznek bármit is. Az igazságáért sem áll ki már szinte senki. Szépen elmúlnak az évtizedek, és úgy végezzük, mint a darabbéli lovak, lepusztulva, reményt vesztve. És mintha most az utolsó csepp türelmünknél tartanánk, mindjárt betelne a pohár. Csak véletlen, hogy nincsenek Magyarországon Kohlhaas Mihályok." (Forrás: nol.hu)

 

Képek az előadásból:

Fotók: Amdala.hu / Juhász Melinda, Dóka Attila

 

phoca thumb l dsc 0293m resize

1.

phoca thumb l dsc 0331m resize

2.

phoca thumb l dsc 0386m resize

3.

phoca thumb l dsc 0394m resize

4.

phoca thumb l dsc 0455m resize

5.

phoca thumb l dsc 0541m resize

6.

phoca thumb l dsc 0547m resize

7.

phoca thumb l dsc 0631m resize

8.

phoca thumb l dsc 0659m resize

9.

phoca thumb l dsc 2482 resize

10.

phoca thumb l dsc 2741 resize

11.

phoca thumb l dsc 3432 resize

 12.

 

 Tasnádi István: KÖZELLENSÉG


– zenés uszítás Heinrich von Kleist elbeszélése nyomán –
 

Kohlhaas Mihály HORVÁTH LAJOS OTTÓ m.v.

Kanca LOSONCZI KATA

Csődör PAVLETITS BÉLA

Lisbeth HOLECSKÓ ORSOLYA

Herse, Sintér SZŰCS SÁNDOR

Szomszéd, Luther Márton BEDE-FAZEKAS SZABOLCS

Várnagy, János Frigyes fejedelem FILLÁR ISTVÁN

Vencel, Nagelschmidt HORVÁTH ILLÉS

Siegfried, Kunz, Lovász I. SZATMÁRI ATTILA

Günther, Hinz, Lovász II. GÉMES ANTOS

Ügyvéd, Kallheim kancellár ŐZE ÁRON

Díszlet: PINTÉR RÉKA
Jelmez: CSELÉNYI NÓRA
Zene: MONORI ANDRÁS
Korrepetitor: MAGONY ENIKŐ
Mozgás: GYEVI-BÍRÓ ESZTER
Dramaturg: PERCZEL ENIKŐ
Rendezőasszisztens: SZINAI ESZTER
Rendező: VIDOVSZKY GYÖRGY

 

Bemutató: 2013. december 21.

További előadások:
2014. január 9. 18:00 
2014. január 15. 18:00
2014. február 13. 18:00

Az előadás 14 éves kortól ajánlott. 

 

Forrás: magyarszinhaz.hu, nol.hu

 

süti beállítások módosítása