Téli utazás - Zsótér Jelineket rendez a Vígszínházban

Elfriede Jelinek Téli utazás című színművének bemutatójára készül a Vígszínház Zsótér Sándor rendezésében. Börcsök Enikő, Harkányi Endre és Venczel Vera partnere a színpadon három színművészetis hallgató, a bemutatót január 4-én tartják.

 

A Vígszínház ajánlója:

 

„Itt az egyik valóság, az időé, itt a másik: én.”


Az irodalmi Nobel-díjas osztrák írónő, Elfriede Jelinek darabja az idő leküzdhetetlen hatalmáról szól, arról, hogy a múló idő hogyan nyer egyre nagyobb jelentőséget. Wilhelm Müller és Franz Schubert Téli utazás című ihletadó dalciklusának alapélménye az otthontalanság, és ez az életérzés áthatja Jelinek írását is.

 

5

Fotó: Szkárossy Zsuzsa, vigszinhaz.hu


A darab nyolc részből áll, melyben személyes problémaként megélt filozofikus elmélkedések váltakoznak a társadalom visszásságainak leírásával. Az utolsó részekben a szerző az anyjához való viszonyával és apja Alzheimer-kórral folytatott harcával néz szembe.


Fájdalmasan őszinte vallomás ez, mégpedig egészen szokatlan, a humort is különös fénytörésben mutató, groteszk módon. A Téli utazás megkapta a legjobb új német drámának járó rangos elismerést, a Mülheimer Theatertage díját.


Elfriede Jelinek így vall a műről: "A darabjaimban mindig ékesszólóan jut kifejezésre valami, de nem tudni, ki beszél, mit és hogyan? Az én Téli utazásomban a beszélő előtt vonul el a táj. Valaki nyugalmi, tétlen állapotban beszél… Ez egy álló helyzetben tett utazás… Ez a tétlenség, szünet, nyugalom már a hazatérés? Megérkezett az ember, vagy még van remény elmenni? Hiszem, hogy épp ebben a nyugalmi-álló helyzetben lehetnek azok a gyökerek, amelyek ehhez a helyhez kötnek szorosan. Gyökerek, amelyeket mindazok érzékelnek, akik megpróbálnak elmenni valahonnan, amit az ember otthonnak nevez."

 

A próbáról képekben:

Fotók: Szkárossy Zsuzsa, vigszinhaz.hu

 

4

1.

2

2.

3

3.

9

4.

8

5.

10

6.

11

7.

12

8.

7

9.

6

10.

 

 

Elfriede Jelinek
Téli utazás
színmű

Fordította: UNGÁR JÚLIA

Játsszák:
BÖRCSÖK ENIKŐ
HARKÁNYI ENDRE
VENCZEL VERA
BACH KATA E.H.
FEHÉR BALÁZS BENŐ E.H.
SZABÓ ERIKA

Díszlet: AMBRUS MÁRIA
Jelmez: BENEDEK MARI
Zene: TALLÉR ZSÓFIA
Dramaturg: UNGÁR JÚLIA
Súgó: GÁL TÜNDE
Ügyelő: KUTI LÁSZLÓ
A rendező munkatársa: EGYED MÓNIKA
Rendező: ZSÓTÉR SÁNDOR

Bemutató: 2014. január 4. (szombat) 19.30
Vígszínház, Házi Színpad
 
További időpontok:
2014. január 5. (vasárnap) 19:30
2014. január 9. (csütörtök) 19:30
2014. január 10. (péntek) 19:30
2014. január 21. (kedd) 19:30
2014. január 27. (hétfő) 19:30

 

Forrás: vigszinhaz.hu

 

süti beállítások módosítása