SZEM - Újra megrendezik a színművészeti egyetemek fesztiválját Miskolcon

Február 4. és 9. között másodszorra rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Színművészeti Egyetemek Miskolcon (miskolci SZEM) fesztivált, ahol öt külföldi és négy magyar produkciót láthat a közönség.

A programban olyan egyetemi vizsgaelőadások és műhelymunkák szerepelnek, amelyeket a hallgatók az egyetemi művészeti oktatás részeként készítettek. A fesztivál célja, hogy a hazai közönség megismerhesse Európa fiatal művészeinek munkáit és kortárs színházi irányzatait.

 

A tavalyi fesztiválhoz hasonlóan idén is lesznek közönségtalálkozók és szakmai beszélgetések, továbbá workshopot tart Horváth Csaba, Gemza Péter, Lőrincz Katalin és Szabó Mónika is.

 

A fesztivál lehetőséget biztosít a több mint száz résztvevő fiatal alkotónak arra is, hogy megismerjék egymás munkáit. Az öt napos fesztivál ideje alatt a hallgatók együtt élnek és dolgoznak: megnézhetik egymás produkcióit, és közösen vesznek részt a workshopokon.

 

praga

 Háború - Prágai Előadóművészeti Egyetem

 

A fellépők között lesznek, akik az előző fesztiválon is részt vettek – ilyen a müncheni, varsói, a bytomi és a bukaresti egyetem –, de idén vendégül látnak egy-egy előadást Prágából és Vilniusból is. A program összeállításakor nagy hangsúlyt fektettek az operára és a zenés színházi műfajokra, így összművészeti produkciókat is láthat a közönség. Többek közt huszadik századi, Magyarországon kevéssé ismert zeneműveket feldolgozó előadások is szerepelnek a programban: Prágából E.F. Burian, a cseh avantgárd fontos alakjának népköltészeti motívumokra épülő, az első világégést feldolgozó Háború című munkája, Varsóból a világhírű angol zeneszerző, Benjamin Britten Lukrécia meggyalázása című operája érkezik, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Mozart-áriákból és az azokat kommentáló variációkból álló The Don Juan Project című előadása is látható lesz a fesztiválon. A közönség emellett találkozhat tánc- és mozgásszínházi, valamint hagyományos prózai előadásokkal is. A vilniusi csapat az új-zélandi Tony Vezich különleges, a személyiség felszabadításán alapuló táncpedagógiai módszerével dolgozott, munkájuk gyümölcse a Mindennek ellenére című produkció. Idén is érkezik német-lengyel koprodukció: OPERCULUM – A haza keresése című előadásukban a diákok az otthon és a haza fogalmáról gondolkodnak mozgásszínházi eszközökkel. A bukaresti színművészeti egyetemről a Ionesco A kopasz énekesnő című darabja szerepel a programban.

 

A fesztivál társszervezője a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem, ahonnan két produkció érkezik, mindkettő a negyedéves színészosztály munkája: a Hamlet (rendezte: Zsótér Sándor), valamint a Vérnász (rendezte: Horváth Csaba). Lesz előadás a Kaposvári Egyetem Művészeti Karáról is: a harmadéves színészosztály Rómeó és Júlia című vizsgaelőadása (rendezte: Rusznyák Gábor). Az eredeti nyelven bemutatott előadások magyar és angol nyelvű feliratozással kerülnek színre.

 

vilnius

Mindennek ellenére - Litván Zene- és Színművészeti Akadémia

 


A miskolci SZEM résztvevői és előadásaik:

August Everding Bajor Színházakadémia (München, Németország) és Ludwik Solski Állami Színművészeti Akadémia (Krakkó-Bytom, Lengyelország):

 

OPERCULUM – A haza keresése (OPERCULUM – Looking for Heimat) – Fizikai színház

"A német-lengyel koprodukcióban mozgásszínházi és táncszínházi eszközökkel gondolkodnak a bytomi és müncheni diákok a Heimat-ról. A német szó a 19. században még egyszerűen az otthont, a házat és az ahhoz tartozó birtokot jelentette, a 21. századra viszont már tágabb a jelentése. A mai fiatalok számára a világ nyitott, járják Európát és eljuthatnak a legtávolabbi országokba is. Mit jelenthet számukra az, hogy »haza«? Előadásukban a szó három lehetséges jelentését vizsgálják - közben Olga Tokarczuk lengyel írónő töredékes szövegeit és Juan Klaus Obermayer chilei származású német zeneszerző műveit használják fel."

 

Előadások: február 5. 17 óra és 21 óra – Kamaraszínház

 

münchen

OPERCULUM -
August Everding Bajor Színházakadémia 
és Ludwik Solski Állami Színművészeti Akadémia


Aleksander Zelwerowicz Nemzeti Színművészeti Akadémia (Varsó, Lengyelország):

Benjamin Britten: Lukrécia meggyalázása (The Rape of Lucretia) – Opera

 

"A Magyarországon kevésbé ismert huszadik századi operaszerző, Benjamin Britten különösen szép operáját dolgozták fel a varsói egyetem diákjai. Nagyszabású és látványos előadásukban Lukréciának, a szépséges római fiatalasszonynak azért kell bűnhődnie, mert ő az egyetlen, valóban tiszta lélek a züllött római királyságban. Britten szakrális zenei motívumokat és a kortárs zenét ötvöző művében a színház eredetéhez nyúlik vissza, és az antik görög kórusról mintázza sajátját. Időtlen, tragikus történet az emberi lélek sötét oldaláról – és a megváltásba vetett hitről."

A lengyel színházművészet egyik meghatározó intézménye, az A. Zelwerowicz Nemzeti Színművészeti Akadémia a két legnagyobb lengyel színiakadémia összevonásával jött lére 1950-ben. Kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, hallgatói rendszeres résztvevői a legfontosabb színházi fesztiváloknak.

Előadás: 2014. február 7. 20 óra – Festőtár

Litván Zene- és Színművészeti Akadémia (Vilnius, Litvánia):

Mindennek ellenére (In Spite of Everything/All) – Fizikai színház

 

"A táncdrámában az ötfős csapat tagjai a kitartásról, a reménytelenséggel való küzdelemről vallanak. A produkció koreográfusa az új-zélandi Tony Vezich, akinek tánc- és mozgásszínházi előadásaival a világ számos országában találkozhatunk. A szörnyeteg szabadon engedése elnevezésű speciális táncpedagógia módszerével a táncosok legbelső érzéseit hozza felszínre. Szükségük is lesz rá, mert győzedelmeskedni kell. Mindennek ellenére."

Az 1933-ban alapított Litván Zene- és Színházművészeti Akadémia Litvánia egyetlen olyan felsőoktatási intézménye, amely színház-, zene-, és filmművészettel kapcsolatos képzést is nyújt,de a hallgatók többek közt művészeti menedzsmentet és pedagógiát is tanulhatnak. Az Akadémián emellett rendszeresen tartanak nemzetközi művészeti fesztiválokat és konferenciákat.

Előadás: február 4. 17:00 és 20:30 – Nagyszínház

 

kopasz

A kopasz énekesnő -
I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem
 


I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem (Bukarest, Románia):

Eugene Ionesco: A kopasz énekesnő (The Bald Soprano) – Ellenszínmű

 

"Az abszurd színház egyik atyja, Eugene Ionesco Romániában született, majd franciául írta meg legnagyobb műveit. Idén a bukaresti színinövendékek a főművével érkeznek Miskolcra. Mr. és Mrs. Smith ismerős, mégis teljességgel képtelen hétköznapjai elevednek meg a színpadon, különös hangsúllyal a Ionesco drámájában rejlő szerelmi szálakon. Szavak, széteső mondatok, őrült érzelmek... Mi pedig sírunk és nevetünk a Smith házaspár világán."

Az I.L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem Románia egyetlen állami felsőoktatási intézménye, amely mind a színház-, mind a filmművészet területén képzést nyújt. Az 1834-ben alapított, nagymúltú intézmény nevelte ki a nemzetközi hírű román színészek és rendezők generációinak sorát, és itt végeztek az ezredforduló utáni filmes újhullám legjobbjai is.


Előadások: 2014. február 5. 19 óra és február 6. 20 óra - Játékszín

Színházművészeti Kar, Prágai Előadóművészeti Egyetem – DAMU (Prága, Csehország):

E.F. Burian: Háború (Vojna) – Népköltészet, tánc és a háború hangjai

 

Emil František Burian, cseh avantgárd rendező, librettista és zeneszerző 1935-ben bemutatott dramatikus zeneművében a cseh népköltészetnek a század elején felfedezett új darabjait használta fel, témájául pedig az I. világháborút és az ahhoz vezető utat választotta. Kendőzetlen háborúellenessége miatt a II. világháború és a német megszállás során betiltották a művet. Burian legközelebb 1954-ben mutathatta be, miután visszatért a Dachau-i koncentrációs táborból.

A darabot azóta csupán néhány alkalommal adták elő, többnyire rövidített formában. A prágai Színházművészeti Kar diákjanak előadásában keveredik a tánc és a népköltészet – és mindent áthat a háború zenéje.

A prágai DAMU Színházművészeti Karán a diákokat Csehország legkiemelkedőbb művészei oktatják. Többek közt színészeket, rendezőket, látványtervezőket és kritikusokat is képeznek – és az itt végzettekkel a cseh színház minden területén találkozhatunk.

 

Előadások: február 6. 17 óra és 21 óra – Csarnok

 


Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest,  színész osztály  IV. évfolyam:

William Shakespeare: Hamlet (r. Zsótér Sándor)

Előadások: február 4. 18 óra és február 5. 15 óra - Csarnok

 

hamletHamlet - Színház- és Filmművészeti Egyetem

 

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest, színész osztály IV. évfolyam:

Federico García Lorca: Vérnász (r. Horváth Csaba)

Előadás: február 7. 17 óra- Csarnok


Kaposvári Egyetem Művészeti Kar, színész osztály III. évfolyam:

William Shakespeare: Rómeó és Júlia (r. Rusznyák Gábor)

Előadás: február 8. 21 óra - Csarnok

 


Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest, opera- és zeneszerző szakos hallgatók:

The Don Juan Project (r. Almási-Tóth András)

 

Előadás: február 8. 20 óra - Kamara

 

 

A fesztivál honlapján az érdeklődők minden fontos információt megtalálnak az előadásokról, egyetemekről, és hamarosan a kísérőrendezvényekről is: www.miskolciszem.hu

 

süti beállítások módosítása